Merhabalar,
Dün Bursa'da sağanak yağmur vardı arkadaşımı alıp bi gezinti yapalım dedim. Bursalı olanlar bilir Gemlik'e doğru İstanbul yolundan usulca gidiyordum. (Olaylar başlıyor...)
Birden akü lambası yandı. Ben heralde yağmur suyu ordan burdan şarj dinamosuna girdi kısa devre yaptı dedim. Yavaşça sağa çekecektim ki; gösterge panelinde ne kadar lamba varsa hepsi yandı. Son olarak direksiyon lambası da yandı ve direksiyon baya ağırlaştı. Arabanın hiçbir şeyi çalışmaz oldu seyir halindeyken. (Direksiyon, silecekler, siyal, far, ayna ısıtması, kalorifer veya klima, arka cam resistansı...) Ani bir reflexle sağa çektim yol kenarında bir kere stop ettim aracı belki kendine gelir diye. Allah'tan çalıştı ama aynı şeyler tekrarladı.
Güç bela bi açık servis buldum aracı stop etmeden o yağmurda sileceksiz yol alarak... (Allah düşmanımın başına vermesin o durumu...) Akü bitik dediler. Servistede akü kalmamış, tekrar güç bela minübüslere binip akücü buldum bi akü aldım. Gelip kendim taktım.
Buraya kadar hadi neyse dedim. Ama akü lambası hala sönmemişti. Aklıma şarj dinamosu geldi dedim bu beni gündüz olsa idare eder ama gece yeni aküyüde bitiririz...
Arabayı bıraktım bu sabah da bi elektirikçiye götürdüm arabayı gösterdim 2 saate biter dediler çıktım. Bir saat sonra aradılar sorun şarjda değil ana sigorta kutusunda 100 amperlik bi sgortadaymış, YANMIŞ!
Ve bu 100 amperlik sigorta daha öncede eridiği için değiştirmiştim. İdareten bi sigorta taktırmıştım onun kabloları erimiş.
Buraya kadar anlattıklarım akü ve ana sigorta kutunuzu daima kontrol edin ve yaşadıklarımı yaşamayın demek içindi...
Sorum ise şöyle :
- Bu ana sigortanın üzerine dokunduğumda elimi yakacak kadar ısındığını görüyorum bazen. Bunun böyle ısınması normal midir?
- 100 amperlik sigorta ikinciye değiştiği için içimde şüpe var, ya tekrar yanarsa diye. Daha önce başına gelmiş olan var mıdır? Buradaki sigortaların doğru olup olmadığını nerden bilebiliriz? Yoksa arabayı yakacam Allah korusun...
- Böyle bişey daha önce klima açıkken olmuştu, şimdide kalorifer açıkken oldu. Elektrik tesisatı ile ilgili problem mi vardır acaba?
Bu durumla daha önce karşılaşanların yada yardım edebileceklerin yardım etmesini, bir fikir sunmasını istiyorum.
Uzun oldu ancak kusura bakmayın, Teşekkürler...