Size de merhaba Mehmet Abi.
Önemli bir konuya değinmişsiniz. Bu tür şeylerin ülkemiz oto camiasında hiçbir kıymet-i harbiyesi olmadığını bildiğim için soruyorum: bu kalibrasyonu nerede yaptıracağız?
Örneğin, pimpirikli davranıp ilk arabamın yangın tüpünü yıllık bakım için imalatçısına götürmüştüm. Adamlar Jüpiter'den gelmişim gibi afallamışlardı :confused:. O gün bugündür tüp bakımı yaptırmıyorum. Yani çoğu sürücü gibi "Bana bir şey olmaz" sistemini uyguluyorum .
Perşembepazarı'ndaki hırdavatçılara sorsak yardımcı olurlar mı acaba? Saygılar.
Selamlar Sn. Toygar,
evet dediğiniz gibi, işin gerçekten nasıl yapılırsa her daim güvenli olacağını düşünemiyoruz ... Bildiğiniz gibi ister mekanik, ister elektronik olsun, ayar veya teşhis koyma işleminde kullanılan her cihaz periyodik olarak bakım ve kalibrasyondan geçmelidir, aksi halde değerlerde sapma olması kaçınılmaz oluyor. Sorunuza gelince ben bir ara Gedore marka tork anahtarı almaya niyetlenmiştim, ancak fiyat çok yüksek gelince vazgeçtim. İyi cihazlar maalesef ucuz olmuyor
. Şu anda açılmayan
www.gedore.com.tr adresinde bir ara kalibrasyon fiyatı vardı (zannedersem 30 Euro idi), ama sadece kendi cihazlarını mı yoksa her tork anahtarını mı kalibre ediyorlar açıkçası şu anda hatırlamıyorum.
Saygılarımla...
Bijonları o kadar sıkmaya gerek yok, yıllardır yaz-kış lastiklerini kendim değiştiriyorum, standart L bijon anahtarını ayağımla şöyle tatlı sert sıkar bırakırım, 5-10 km sonra bir kontrol de yaptıktan sonra gevşeme falan da olmaz, yolda, belde lastiği patlayacağı, değiştirileceği tutar, bunun bir de sökmesi var, onu da düşünmek gerek.
Selamlar Sn. Engin E.,
maalesef bilinen iyi marka tork anahtarlarının fiyatları oldukça yüksek olduğu için, ben de sizin yöntemi uyguluyorum. Bijonları uygun sırada takıp, L anahtarla önce hafif, sonra biraz daha sert ama üzerinde zıplamadan
sıkıp bırakıyorum. Tabii ki bu yöntemde her bijonun tork'u farklı oluyor zira sökerken kimi daha kolay, kimisi daha zor sökülüyor...
Ancak bu yöntemi, lastikçilerin canavar tork sıkmalarına tercih ederim...
Saygılarımla...