Abi tabi ben aracı yakından görmediğim için genel itibari ile resim video programlardan takip ettim. Bana konforlu gibi geldi yani o hissi uyandırdı ama denemeden bilemem tabi. Benim kafamda 1.2 TSI 105 yada 1.4 TSI 122 (ELEGANCE) motor seçeneği vardı.
Birde bu motorların DSG olması nedir fikir verebilir misiniz? Ve sizce hangi motor seçeneği daha iyi olur sizce? Hangi model (elegance - ambition) ?
@ iondergumus,
Walla bu gün çok boş zamanıma denk geldiniz. Sırayla gidelim. DSG (
Dual
Shift
Gearbox) bir motor seçeneği değil, Şanzıman tipidir. Sistemi basitçe anlatmaya çalışırsam, motorun hareket verdiği 2 ayrı vites dişlilerinin bulunduğu mil, dolayısıyla 2 debriyaj bulunur. Birinci mil üzerinde 1-3-5. vites dişlileri bulunurken, 2. mil üzerinde 2-4-6 ve R (Geri) vites dişlileri vardır. Basitçe çalışma prensibi şöyle gerçekleşir. 1. vitesle kalkarken 1. mil ve debriyajı aktif haldedir. Bu anda 2. vites dişlisi 2. mil üzerinde ve yerinde, ancak bu mile bağlı debriyaj pasif durumdadır (devre dışı). 2. vites için komut alındığı anda 1. vites dişlisi ve dolayısıyla bu mil üzerindeki debriyaj pasif kale geçer ve aynı anda 2. vites dişlisi ve 2. mil üzerindeki debriyaj aktif hale geçer. Böylece 2. vites dişlisinin yerine oturması ile geçecek zamandan tasarruf edilerek vites değiştirme çok hızlı gerçekleşir. Sadece debriyajın bırakılması ve 2. debriyajın aktif hale geçmesi ile ilgili zaman kaybı oluşurki, bu da elektronik kontrol ünitesi ile gerçekleştiğinden oluşan zaman kaybı etkin değildir. Bu arada bir serzenişte de bulunayım. Bu sistemin tek eksiği ise yüksek fiyatlı modelleri hariç, diğer modellerinde
Yokuş Kalkış Desteği' nin Türkiye' ye getirilen modellerde bulunmuyor olması. Her halde Türkiye' nin sürücüleri çok usta olmalı ki, yokuş yukarı kalkışlarda aracın geri kaçmasına neden olmuyorlar.
Bildiğim kadarıyla DSG' nin patenti VW'ye aittir. Ancak aynı mantıkla çalışan bu sistem BMW' de SMG (
Sequential Manual Gearbox),Renault' ta EDC (Efficient Dual Clutch) olarak geçiyor.Skoda' da Active-Ambition-Elagence gibi terimler motor seçeneği değil, Donanım seçenekleridir. Aşağıda verdiğim ve Skoda TR' den aldığım liste mevcut 3 donanım arasındaki farklılıkları gösteriyor.Motor tiplerinin özellikleri içinde tüm verilere aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.
http://www.skoda.com.tr/new/rapidkarsilastir.asp