Bende araca Dunlop SP Winter Sport 4D taktım. İlk aracım ve ilk kış lastiğim. Bu nedenle bir hayli araştırdım (Acemi hevesi işte :lol:). Test siteleri, anketler, kullanıcı yorumlar, vs...
İşin üstatları daha iyi bilirler, yanlışım varsa düzeltirler ama EU etiketlerine dikkat etmek lazım. Özellikle yakıt performansında bir hayli fark edebiliyor. Örnek verirsem benim araç Skoda Yeti, lastikler 215/60/16. Yabancı sitelerdeki testlerde iki lastik arasında kaldım. Özellikle 215 iz genişliğinde benim araca uyan en iyi lastik Dunlop Winter 4D idi. Ancak Michelin Alpin A4'de güzel performans sergiliyordu. Özellikle buzlu zeminde. Sonra EU etiketleri dikkatimi çekti. Dunlop 4D "C" Michelin Alpin "E" yazıyordu. Bende araştırdım ve ne kadar yakıt fark edeceğini buldum.
Yukarıdaki resim, E olan lastikte 7,5 litre/100 km olan tüketimin C lastik ile 7,34'e düşeceğini ve 40.000 km yapılırsa 317 TL kar edileceğini gösteriyor. Yani 1 lastik parasından fazlaca. Demem o ki uygun fiyatlı olsun diye E etiketli lastik almamak lazım. Aradaki farkı yakıt kapatıyor ve aynı lastikte genişlik değiştikçe enerji verimliliği de değişebiliyor. Aynı marka lastiğin 215 iz genişliğine sahip olanı C iken 185 genişlikte E olabiliyor. Üretici web sayfalarından bakmak lazım. Tanınmış markalar bu değerleri veriyor.
Bu arada bu etiketleme sistemi Avrupa Birliği'nin getirdiği enerji verimliliği etiketleme sistemi. Elektronik eşyalardan herkes biliyordur. (A++ vs.) Lastiklerde A-E arasında değişiyor. Yukarıda verdiğim hesaplama aracını Avrupa Komisyonunun web sayfasından indirebilirsiniz. Link :
http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm