Merhaba!
Bursa'da bir arkadaşın da dediği gibi muazzam şeyler var. Camiiler, türbeler, hamamlar, Uludağ, meşhur kaplıcalar gibi. Süreniz kısıtlı görünüyor ama en az 1 gününüzü Bursa'ya ayırın derim.
Yolunuz üzerindeki Havran'da Çanakkale Kahramanı Koca Seyit'in köyüne gitmenizi ve Koca Seyit'in kabri ile hemen yanıbaşındaki anıtını görmelisiniz. Kazdağları Millî Parkı bu köye çok yakın ve mutlaka görülmeli!
Ayvalık ve Cunda'da aman aman bir şey yok (tabii ki kişisel fikrim). Kendim denemedim ama, Cunda'daki balık lokantalarının son derece pahalı olduğunu Burhaniyeli bir dostumdan duymuştum. Doğal güzellikleri seviyorsanız, Ayvalık'tan Bergama'ya çıkan bir yol (sorarsanız gösterirler) var. Bu yola girip Bergama'ya doğru giderseniz, enfes bir çam ormanı manzarasıyla karşılaşacaksınız. Hele bu mevsimde tadına doyum olmaz! Bergama'da sıcak süt, halis tereyağı ve peynir, süzme bal ile harika bir kahvaltı yapabileceğiniz ufacık dükkân var. Oraya her gittiğimde mutlaka uğrarım! Yaşlı bir amcanın işlettiği bu dükkânın adını bilmiyorum ama, Kızıl Avlu denilen yerdeki otoparka park edip esnafa sorabilirsiniz. Saat 09.30'dan sonraya kalmayın; bu mekân sadece kahvaltıcı olduğu için erkenden kapanıyor olabilir. Bergama'nın ünlü antik kenti ile arkeoloji-etnoğrafya müzesini görmenizi de öneririm.
İzmir de Bursa gibi; görülecek ve yapılacak çok şey var. Şahsen çok şirin ve Ayvalık kadar yozlaşmamış bulduğum Sığacık'ı ve son yıllarda epeyce popülerleşen Şirince'yi (Selçuk yakınlarında) görmenizi önerebilirim.
Arabanız müsaitse Burhaniye veya Havran'dan sızma zeytinyağı (büyük şehirlerdeki marketlerden çok daha ucuz fiyata) almalısınız. Cuma günleri kurulan Havran pazarını da en azından şöyle bir gezin; neler var neler! En halisinden keçi peyniri, sepet peyniri, beyaz peynir, son derece taze sebze ve meyveler; köylü hanımların dağlardan topladıkları çeşit çeşit otlar.
İyi tatiller, nice yıldönümleri dilerim.