Bir fabrika; aracın Emisyonun değerleri, yakıt tüketimi gibi verileri hesap kitap yaparken.. beygir gücünü de hesaplar.. diyelim ki tüm hesaplamalara göre 105 hp lik bir araba yapmaya karar verince... son olarak bu güce göre motorda veya başka yerde yeterli gelebilecek en uygun malzemeyi kullanır..
şöyle bir mantık yok : biz malzemenin en iyisini kullanalım.. aslında 200 hp i de taşır bu motor ama 105 hp de kalsın..daha uzun dayanır v.s demezler... maliyeti azaltmak için 105 hp gücü taşıyabilecek en hesaplı malzemeyi kullanırlar..
Yasalardan dolayı belki karşılaşmışsınızdır.. 5.0 motor.. ama 300 hp mustang.. üretici bunu yasalara göre 300 hp üretiyor.. satıştan sonra tüketici yazılımla 600 hp çıkartıyor.. ama bu üretici zaten üretirken bunu söylüyor..
bizim 1.6 kibar motorlarımızda böyle bir durum söz konusu değildir.. %100 zararlıdır..
Aslında tam olarak sorun bu. İnsanları tedirgin eden şeyi arkadaşımız bahsetmiş. Aslında arkadaşımızın bahsettiği bir şey yok, yani kendi mantık çerçevesinde kendi insanı duygularıyla yaklaşarak belli orantılar kurmuş parça kalitesi, beygir gücü, daha uzun süre dayanma ve maliyet gibi sonrada yasalardan üreticilerden ve beygir güçlerinden bahsetmiş. En son olarakta kibar 1.6 motorlar ve bunlara uygulanan zararlı chiptunningden.
Kimse şuanda bu arkadaşımızı bu düşünceleri için ön yargılı olmakla suçlayamaz çünkü insanlara doğru bilgiyi veren bu konuyu detaylı inceleyen bir yer, makale kitap herhangi tarafsız sadece işin bilmini fiziğini anlatan bir kaynak yok.
Ben başıma gelen tecrübeyi aktarıyorum daha sonra nasıl çözüm sağladığımı ve neden doğru yapılan bir uygulamanın araca pozitif katkı sağladığını, arkadaşım kendi mantıksal doğrularından bahsedip çıkarımlar yapıyor bir başkası da daha sonra gelip buraya ben yaptırdım siyah duman attı veya ben yaptırmak istiyorum aracım garantiden düşer mi veya yaptırırsam partikül filitrem dolarmı yazacaktır. Daha sonra biri gelip ben x firmasında yaptırdım aracım uzay mekiği gibi gidiyor veya ben y firmasında yaptırdım 180 hp çıktı her an yazabilir.
Ve ben, sen, o bunları yazarken firmalar güzelce 2.0 tdi yüksek fiyatlardan ve yüksek vergiler dahilinde satıyor ve aynı zamanda aynı motor ama sadece yazılımla farklı güçler elde edilmiş olan tsi motorlarıda fabrikalar paket paket satıyor.
İşte bu işin tam olarak sıkıntısı bu.