Yanlışlık yok.
Yolbilgisayarı son 500 metredeki ortalama tüketim oranına göre kalan benzinle gidilecek yolu hesaplar.
5. viteste 85km/s hızla 15-20 kilometre yol aldığınızda ortalama tüketim mesela 5,0lt/100km olacaktır ve o anda depoda 30 litre beniz varsa 30/5=6; 6×100=60km yol gidebilirsinz diye bilgilendirir.
Bu sefer gaza abana abana kullandığınızı, vitesleri hep kırmızıda değiştirdiğinizi düşünürsek bu sefer ortalama tüketim 9lt/100km olacaktır ve yine depoda 30 litre benzin kaldığını varsayarsak; 30/9=3,33 3,33×100=333 km yol gidebilirsin diyecektir.
Ha diyeceksin ki ben her iki şekilde de kullanmadım. Normal gittim ama gene çok fark var. Aracı sabah çalıştırdığında motor zengin karışımla çalışır, bu da ortalama tüketimin kısa süreliğine de olsa 15-20lt/100km seviyelerinde olmasına neden olur. Yine 30 litre hesabından gidersek, 30/15=2 2×100=200km anca gidecek olarak görünür. Yola çıkıp motor ısındıktan ve ortalama düşmeye başladıktan sonra menzil de artmaya başlayacaktır.
Ben dün akşam ezanına yakın bir saatte yola çıktım Tiguan 1.4TSI DSG BMT ile. İlk 2-3 kilometrede 50km yazan yolbilgisayarı, otobanda 110km/s' ye sabitlenmiş hızdan sonra çok rahat 150 km menzil yazdı.
Depoda kalan yakıtla gidilecek menzilin verileri değişken olduğu için her an değişik bir değer çıkar karşına. O nedenle ortalama tüketim değerini kontrol ederek tüketimini kontrol edin, menzille değil.:wnk: