Öncelikle tekrar belirtmek isterim, nedense benzinli mi dizel mi deyince ilk önce aradaki fiyat farkını nasıl amorti ederim gibi bir düşünce dolanıyor akıllarda. Burada aracı satarken dizelin daha pahalıya satılacağı göz ardı ediliyor sanırım. Amortisman hesaplamasında bunu da hesaba katmak lazım.
Bir diğer husus, benzinli aracın katalog verisinden daha çok sapması olasıdır, dizelde ise bu makas daha dardır. Sağlam bir şehir içi trafiğine girdiğiniz zaman benzinli de katalog değerleri tamamen yalan olur. Dizelde de sapma olur elbet, ancak öyle aşırı bir sapma olmaz. Ha keza, benzinli de bastınız mı araç bir süre sonra yakmaktan ziyade içmeye başlıyor, dizelde ise yine böyle abartı tüketim değerleri görmüyorsunuz.
Bir de bu yakıt tüketimi konusunda sağda solda milletin yazıp çizdiğine çok itimat etmeyin derim. Kimse bu tüketimi nasıl elde ettiğini yazmıyor. Misal, güzergah, güzergahtaki trafik durumu, kaç tane trafik lambası var, ortalama hız nedir vs. Hele bir kesim var ki, diyor ki "benzinli aracımla şehir içinde 5,5 litre yakıyorum", sonra diyoriz ki "ortalama hız kaçtı peki", adam diyor ki "ortalama hız işte 45-50 civarıydı". Böyle bir şehir içi mantığı yok elbet, bu olsa olsa çevre yolu mantığıdır bana göre. Şöyle adam gibi ortalama hızın 10-15 km./saat olduğu, güzergahta 5-10 tane trafik lambası olan, tampon tampona gidilen, tatlı tatlı yokuşları olan bir güzergahta ne yaktıklarını hiç paylaşmazlar nedense...
Uzun lafın kısası; benzinli araç sahibi olarak böyle bir ikilemde ben kesinlikle dizeli tercih ederdim...