Ankara Valisi Kemal Önal, hız sınırı olan 50 km'ye uyan sürücü çıkmayınca sınırı 70 km. yaptıklarını ama bunun da yetmediğini açıklayıp ekledi: 3 noktada yalnız bir günde 42 bin kişi kırmızıda geçti.
Ankara Valisi Kemal Önal, kentte 50 kilometrelik hız limitini "kimsenin takmadığını görünce" azami hız limitini 70 kilometreye çıkardıklarını açıkladı ve ekledi: "Kanunu aynen uygulamaya kalksak Ankara ayağa kalkar." Vali Kemal Önal, Eskişehir ve Konya Yolu başta olmak üzere trafiğin yoğun olduğu çeşitli noktalara kurulan kameralı hız denetim sisteminin ön sonuçlarını açıklarken, son derece çarpıcı bilgiler de verdi. İşte valinin ağzından hız limiti konusunda başkentteki ürkütücü tablo: "Meskûn mahalde hız limiti 50 kilometre. Elimizde çok gelişmiş sistem var. Hız sınırını 50 kilometre olarak ölçmeye ayarladık. Eskişehir Yolu'nda bir araç bile 50 kilometre ile gitmedi. Limiti 70'e çıkardık. Ama yine de fazla değişen bir şey olmadı. 80'e çıkarınca dakikada 22 aracın 80 ve üzerinde hızla gittiğini tespit ettik. Hız limiti konusu Trafik Kanunu'nda var. Ancak kanunu aynen uygulamaya kalksak Ankara ayağa kalkar. Biraz toleranslı davranmak lazım. Ama bu toleransın sınırı var, 70'i geçmeyeceğiz."
IŞIKTA TOLERANS YOKKemal Önal, toleranslı davranmayacakları bir konu varsa bunun da kırmızı ışık ihlalleri olduğunu söyledi. Ankara Valisi, 90 merkezde 850 kameraya ulaşan bir sistem planladıklarını belirterek "Test amacıyla üç noktada kontrol yaptık ve kırmızı ışık ihlallerini belirledik. Kırmızı ışıkta geçen tam 42 bin araç olduğu görüldü" diye konuştu. Geçenlerde eski bir bakanın 289 lira hız cezası aldığını ve kendisini aradığını da anlatan Vali Önal yaşadıkları ilginç diyaloğu da "Ona, 'Valla sayın bakanım, ben de şikayetçiyim ama kanun böyle. Keşke zamanında düzeltseydiniz' dedim" sözleriyle aktardı. Ankara trafiğine günde ortalama 400 yeni aracın katıldığını kaydeden Önal, "Araçta bir milyonu geçtik. Aslında nüfusu bir milyonu geçen kentte metro sağlıklı çalışmazsa trafiği çözmek mümkün değil. Metro araç kullanma ihtiyacını azaltıyor, ulaşım şeklini değiştiriyor" şeklinde konuştu.
ŞOFÖRE EĞİTİM ŞARTMinibüs ve taksi şoförlerinin eğitimi için meslek kuruluşlarına büyük rol düştüğünü, Minibüsçüler Odası'nın verdiği eğitimlerle şoförlerin davranışlarında olumlu gelişmeler olduğunu vurgulayan Vali Önal, kameralı trafik denetim sisteminden sağlanacak gelirin bir bölümünün İl Özel İdaresi'ne verilmesi ve yatırım maliyetinin karşılanması için Maliye Bakanı ile görüşeceğini de sözlerine ekledi. Ankara Valisi, eski Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan'ın oğlu ile Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun kızının trafik kazası sonucu yaralandığını, yoğun bakımda hayat mücadelesi verdiğini de açıkladı.
HEM KORSAN HEM DE 'KIRMIZISEVER'Ankara Valisi Kemal Önal, kırmızı ışık ihlallerini açıklarken, başkentte bir ticari taksinin 30 günde 137 kez kırmızı ışık ihlali yaptığını söyledi. Söz konusu 06 T 5285 plakalı aracın sahibi Ramazan Atak ve şoförü Engin Polat ise aynı plaka ve modelde bir korsan araç olduğunu, ihlalleri o aracın yaptığını savundu. Mağdur olduğunu söyleyen Ramazan Atak ve şoför Engin Polat SABAH'a konuştu. Atak, "Aynı plaka ve modelde bir korsan araç daha var. Daha önce bu aracı biz gördük. 4 ay önce de savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Aracımız motor arızası yapmıştı, 1 haftadır trafikte yok. Bizim aracımızın bu kadar sürede bu kadar çok kırmızı ihlali yapması imkânsız" dedi. Şoför Polat da, "Ben Kızılay'dayken arkadaşlarım arayarak, Atatürk Orman Çiftliği'nde ne işin var diye soruyor. Ben aracı gördüm, yakalamaya çalıştım ama kaçırdım" diye konuştu. Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Vekili Erdal Atalay da konuya ilişkin şunları söyledi: "Olayı MOBES kameraları aydınlatır. Emniyet'ten kayıtların incelenmesini istiyoruz. Savcılığa daha önce bu konuda suç duyurusunda bulunduk ama takipsiz kararı verdi. Bu işin peşini bırakmayacağız."
Kaynak:
http://www.memuruz.biz/index.php?pid=18&id=9782