Konuyu hortlatıyorum. Bugüne kadar Shell ve Opet harici bir yerden yakıt almadım. Şehir içi ve şehir dışı kullanım fark etmeksizin, opet daha fazla km yaptırıyor. Performans olarak bir fark hissetmedim.
Rafineri aynı, katkılar farklı, sonuçlar da epey farklı. Biraz da insanlarda psikolojik algı oluşmuş durumda. En çok da istasyonların temizliği, karar vermede etken role sahip.
Bahsettiğiniz şey benzin için doğrudur ama dizel için tamamen yanlış bir şehir efsanesidir. Türkiye'nin kendi dizel üretimi tüketiminin çok altında. Benzinimiz ise aksine çok fazla. O nedenle benzini ihraç ama dizeli ithal ediyoruz. hem de çok değişik ülkelerden. Aldığımız dizellerin hepsi birbirinden farklı. hatta aynı markada bile dönem dönem değişebiliyor.
Kaynak: EPDK sektör raporları:
En son Mayıs 2019 yayınlanmış.
https://www.epdk.org.tr/Detay/DownloadDocument?id=Z0OcPRxlmT4=Sayfa 14'ten itibaren Dış ticaret verileri var. Dizel ithal etmeyen dağıtıcı yok, hemen her ülkeden ithalat var. 2018 yıllık raporunda çok daha fazla bilgi mevcut.
Ah keşke kimin nereden ithal ettiğini bilsek de ona göre alsak. belki Hindistan mazotu en iyisi, kim bilir?
Bu arada, tercih ettiğim markalar Shell, PO, Opet ve BP. Konumdan dolayı en çok Shell kullanıyorum ama performans, tüketim ve ses olarak en iyi hissettiren PO dizeli.