Yakıt hesabında hata var. Ben her sabah ve akşam iş gidiş dönüş saatlerinde Ataşehir - Tuzla yapıyorum ve bu yol sabahları sakin olsa da akşam dönüşü 34 km yol 1 buçuk saati bulabiliyor. Sabah kısmi trafikte TDI ile 4.8 yakıyorum. Akşam dönüşte yoğun trafikte 6.2 yakıyorum yani git gel ortalama 5.5 litre yakıyorum. 3.29 lira mazot fiyatından kilometrede yaklaşık 18 kuruş yakıyor. Aynı yolu daha önceki 1.6 atmosferik benzinli aracımla 9 litre ortalama ile gidiyordum ki TSI'da 8 litreden az yakacağını sanmıyorum ama hadi yine 7.5 diyelim. Benzin 4.24'den kilometrede 32 kuruş eder.
20000 km yıllık diyip düşünürsek,
benzinli 6400 TL
dizel 3600 TL
ediyor ve yıllık yakıt karı 2800 TL ediyor. kalan hesapları da yapalım,
yıllık vergi farkını çıkarınca 2426 TL yani yaklaşık 4 yılda fiyat farkı çıkıyor.
Bir de tabii kendi yolumu hesapladığımda, aracım 20 günlükve 1600 km oldu. Yani yılda 30.000 km'yi bulacak gibi görünüyor. Bu durumda Bakım fiyat farklarını da eklersek 3 yıl civarında kendini amorti edecektir.
Arkadaslar merhaba, 1.2 TSI DSG sahibiyim. Aracımı alalı tam 1 sene oldu. Yaklasık 12.000 km yol yaptım. Yıllık bakımı daha gecen carsamba gunu girdim, 450 TL tuttu.
Aracımı cogunlukla -dizel kullanan diger arkadas gibi-Istanbul Umraniye-Tuzla arasında cevreyolunda kullanıyorum. Su ana kadar yakıt ortalaması 6.5lt/100 km civarlarında. Pazar gunu Ist-İzmir arası 12 saat yolculuk yaptım. Cogu zaman 20 km hızla dur-kalk, gerisinde ise 120 km hızla yol aldım. Araba full dolu, klima her zaman acık, yakıt 6.6 lt/100 km idi.
Daha once dizel kullanan (1.4 Seat Cordoba-manuel) biri olarak,hem performans, hem sessizlik, hızlanma, otomatik vites rahatlıgı gibi sebepleriyle şu anki aracımdan gerçekten çok memnunum. Arkadasın dedigi gibi eger yılda 20-25.000 km civarında arac kullanıyorsanız dizel dusunebilirsiniz, ancak benim gibi 10-15.000 civarıdan kullanıyor iseniz benzinli arac tercihiniz olmaldır. Kısaca kullanımınız ve onceliklerinize gore arac secimi yapmanız daha dogru olacaktır. Dizel veya benzinli seciminizde yıllık kullanımınız birincil derecede onemli olacaktır.
ilginiz icin tesekkurler, iyi bayramlar.
BB