Mustafa sen beni bi aydınlat kardeş şu bahsettiğin konuda. Yakıt pompası arıza veriyorsa yakıt depo mantığı ne onuda anlamadım o zaman
Forumun düayenleri onnö ustalar kadar teknik bilemem elbette ama benim bildiğim;
Yedek depo sandığımız extra boşluk, aslında deponun genleşme tankı .
Yani, petrolcüde yerin altında saklanan yakıt, aracımıza dolunca, hem dışardaki havanın hem de ısınan motorun etkisiyle genleşecektir.
İşte o genleşen kısım oraya taşsın diye yapılmış bir boşluk. Eğer sen depoyu tıka basa doldurursan, ola ki genleşme oldu, ya fazla yakıt kapağı zorlayacak dışarı akacak, ya da deposunu zorlayacak, şamandıraya ve pompaya zarar verecek.
Kaldı ki her türlü şamandıraya zararı var bence, zira şamandıra, o fazla kısımdan ölçmez, deponun içinde kalır. Yani full 'ü yedek kısmı kapsamaz, ibre oynamaz
Pompacı da zaten tabanca atınca, zorlaya zorlaya dolduruyor zaten o kısmı. Yani aslında basınçla dolduruyor ki, bu da oradaki şamandıra sistemine uzun vadede zarar verir.
Yakıt pompasını doğrudan etkiler mi bilemem. Hep dipdepo kullanmak pompaya zarar veriyor, ama yedek depo kullanmak da uzun vadede zarar verebilir. Hele ki içerdeki yakıt genleşip basıncı arttı ise.
Bu yedek depo muhabettinden, 2 sene önce Bulgar- Türkiye sınırında bir araç yandı, hatta araç da fabia sedan idi, iyi hatırlıyorum. Haberini çok aradım internette bulamadım.
Herif, ucuz diye bulgardan yüklemiş benzini sonuna kadar. Gelirken yolda benzin genleşip, depo kapağından sızıyor, aka aka arka tekere iniyor. İlk frende kıvılcım alıp BAM! Herif de içinde İnegöl Köfte olmuş tabi.
Bizdeki pompacılar, genelde cahil, okumamış, iş bulamamış kesimden olduğu için (Aramızda pompacı varsa, söylesin sileyim alınırsa
) ,
bu tür şeyleri bilmezler. Ha babam de babam doldururlar, Öylelerin denk geldim ki bir yandan bana laf yetiştiriyor "Abey, kaç model bu araba rus arabası mı bu?" diye, bakıyorum öteki taraftan depo dolmuş, tabancayı unutmuş dingil mazot aşağıya akıyor. "Abey, kusura bakma". Kusura bakma da dingil, 10 liralık mazotu aşağya döktün!
O yüzden baştan söylerim: "100 liralık mazot, yedek dolmasın, fiş istiyorum, fazla olmasın param yok" ki sonra sıkıntı olmasın.
Sonuncusu "Fazla olmasın param yok" da bazen lazım oluyor. Dingile 100 liralık diyorsun, bakmışssın tabancayı unutmuş, 120-130 sayıyor sayaç. Dedim napıyorsun? param yok. "Karttan çekeriz abey " diyor. Böylelerini işte , "dur o zaman 50 liralık mazot da sana basayım madem karttan çekecez" deyip arkasına tabancayı dayamak lazım.
Ama işte dedim ya, nerde iş güç bulamamış sap varsa pompacı olmuş. Sıkıntı büyük yani