Karlı yolda bir işe yaramıyor demedimki. Cam gibi olmuş asfaltta, buzun üzerine yağmış ince karda bir işe yaramıyor dedim. Altımda kar lastiği ki bu tabirde yanlış Kış lastiği demek lazım güvenipte basarsanız........ Ben gerekli uyarıyı yapayımda, sonuçta insanlık görevim.
Ben özellikle size yanıt vermedim zaten, konu gereksiz uzadı, bir de testle argümanımı destekleyim dedim.
Madem üstünüze alındınız; testin tamamını izlediniz mi bilmiyorum. Zaten ilk testi yaptıkları yer farkı göstermek için yeterli.
Bir diğer nokta sıcaklık belli bir derecenin altına indiğinde ıslak zemindeki fren mesafesinde % 10'luk falan bir fark yok. Aradaki fark bir yaya için "ölüm ve yaşam" demek. Zaten kışlik lastiğin bulunduğu araç tamamen durduğunda diğer araç halen kaydadeğer bir hızla yol almaya devam ediyor.
Direkt buzlu asfaltta zincir takmaktan başka çare yok, çivili latik belki bir nebze işe yarayabilir. Yine de bu tarz koşullar altında dahi kışlık lastik takılı bir araçta olmayi yeğlerim, başıma geldiği için biliyorum, gizli buzlanma olan bir koşulda ve ani manevra yapmam gereken bir durumda ESP'nin de katkısıyla kontralarla aracı yolda tutabilmiştim. Araçta yazlık lastik olsaydı hiçbir ßansım olmazdı. Bu da benim kendi tecrübem.
Aracımda kışlık lastik var diye aracı süratli kullanmıyorum zaten ya da burada kışlık lastik gerekli diyenlerin de sırf araçlarında kışlık lastik var diye Allah ne verdiyse bastığını düşünmüyorum.
Sözün özü; zamanı geldiğinde kışlık lastik takılmalıdır. En kötü kışlık lastik de bu koşullarda en iyi yazlık lastikten iyidir. Her yeni mesajda da görüyorum ki bu iş bizim gibi ülkelerde zorunlu hale gelmedikçe böyle beyhude laflar dururuz.