İnanın çok uç fiyatlar haricinde çoğu araba istenilen fiyata aşağı yukarı gidiyor, favorilere eklediğimiz araçlar en geç 1 hafta içinde satılıyor. 101 lik fabialara olan talep cidden çok fazla...
Hocam bende görüşünüze saygı duymakla birlikte 101 lik motorun 85 likten daha iyi oluğunu düşünüyorum. Sadece ufak bi yağ eksiltme sıkıntısı var ancak bunu kullanım kılavuzuna bile yazmışlar ve bence çok dert edilecek birşey değil. Hem yakıt tüketimi hemde performans açısından 101 lik olan 85 likten daha üstündür diyebilirim. (Forumdan Emin arkadaşımızda 85 lik ibiza var yakıtlarımız hemen hemen aynı ancak performansta farkı Emin arkadaşımıza sorabilirsiniz )
@DuMaN38,
101' liklerde yağ eksitmeyeni de var. BBZ motor kodu olanların sibop lastiklerinden/keçelerinden motoru sıkıştırdığınızda yağ kaçağı oluyor. AUB kodlularda ise bu sorun yok. Performans dediğimizde kriterimiz ne? 101 BG' ler düşük devirlerde resmen tembel motorlardır adamı uyuz eder. Ben ancak 74 ile kıyaslayabilmiştim. Kalkışta olsun ilk sürratlenmede 74 BG' ler 101' e göre inanılmaz seridir. Ancak 74' ün nefesinin bittiği yerde 101' de hala nefes vardır. Dikkate alınabilecek tek fark bu. Esasen 101' lik motorun temel performansına bakacak olursak acı gerçeği daha net görebiliriz. En yüksek gücü
6000 dev/dk. verebilirken
tork ise
126/4400 Nm dir
. Bu derece yüksek devirde 101 BG'i almak ki bu devir neredeyse gaz kesme devridir, sakıncalarını anlatmaya kalksam burası yetmez.
74 BG ise Tam güç devri
5000 dev/dk. verirken
tork aynı değerde ama
126/3800 Nm daha düşük devirde vermektedir. Hadi 86 BG' de verelimki neden illa 86 dediğim iyi anlaşılsın. En yüksek güç devrinde bir fark yoktur. 75 BG ile ancak 86 BG verir
5000 dev/dk. da. Tork' una gelince
132/3800 Nm dir yani basite indirgersek 86 BG aynı devirde daha yüksek sürate sahiptir. Kalkışta daha seridir (İlk 100 mtr. süresi) ve yokuş tırmanışta 74-75 ve 101 BG' re aynı ağırlıkta nal toplatır. Benim performans anlayışım bu. Elbette şanzıman dişli oranı farklılıkları varsa aynı motoru kullanan VW grubu araçlarda bunu da araştırmak lazım. Bu da performansı etkiler. Bu nedenle Fabiayı aynı tip motorlu Polo yada Seat'in benzer ağırlıktaki modeli ne ise mukayese etmemek lazım. Aralarında yazılım farkları dahi var ve bu performansı ciddi şekilde etkiliyor. Tabiki birde "at sahibine göre kişner" demişlerse de bu oldukça izafidir ve kişinin kullanış tarzı ve tecrübesi temel değerleri değiştirmez.Benim standard anlayışım bu değerler.
Ha millet
"AAAA !!!! 1.4 lt' de 101 BG deyip koşar," Koşanlar aslında basit anlatımla gücün sürrat ile ilgili olduğunu, tork(burulma)un özellikle İlk kalkış ve yokuşlarda çekiş ile ilgili olduğunu bilseler oturur bir kez daha düşünürler.