Arkadaşlar yaklaşık 1 haftadır kullanmakta olduğum Skoda Citigo'm ile ilgili olarak izlenimlerimi paylaşmak istedim. Farklı bir göz olarak, belki bu aracı almak isteyenlere bir fikir verebilriim.
1- Kabin içi ses ve yalıtım: Uzun süreli olarak A segmenti araç kullanma şansına sahip olmuş biri olarak, küçük şehir içi araçların en büyük problemlerinin konfor olduğunu düşünürüm. Bu araçta da en dikkat ettiğim hususlardan biri aracın konforu oldu.
Öncelikle şunu söylemek isterim ki araç konusunda "kıl" sınıfına giren adamlardanım. Mesela Citroen C2 satın aldığımda aracın trim sesleri o kadar fazlaydı ki tüm araca kendi ellerimle taban sacı ve kapı içlerine kadar izolasyon yapmıştım.
Citigo'nun kabin içi ses izolasyonu ve trim sesleri açısından gerçekten başarılı bir araç olduğunu söylemek istiyorum. Aracın stabilize yollada dahi tok bir yapısı var. araç içinde duyduğum tek tıkırtı, yolcu koltuğundaki emniyet kemeri tokasının sütuna değmesiyle oluşan sesti. Bu bölümde yolcu yokken kemeri yuvasına takarsanız araçta hiçbir ses duymayacaksınız.
Ancak arka teker içlerinde amortisörlerin konumundan kaynaklı olduğunu düşündüğüm, çamurluk içi plastik damlumbaz yoktu. Bazı arkadaşların da bahsettiği gibi özellikle yağmurlu havalarda arka tekerleğin olduğu bölgeden çamurluğa vuran yağmur ve çamur seslerini aldığını farkettim. Yine de bu ses çok rahatsız edici değil.
Uzun süre dizel kullanan biri olarak, benzinli motorun sessizliği gerçekten konforunuza konfor katıyor.
2-Konfor: İç mekan genişliği gerçekten etkileyici. 4 kişinin gerçekten rahat seyahat edebileceği bir araç olduğunu düşünüyorum. Özellikle tavanın yüksekliği sayesinde benim gibi uzun boylu sayılabilecek birisi için bile gayet ferah bir hacim olduğu kanaatindeyim.
Aracın süspansiyonları yolu başarılı şekilde kavrayacak kadar sert, yolcuların rahatsız bir seyahat etmesine izin vermeyecek kadar yumuşak. Denge iyi sağlanmış. Özellikle kasislerde ve stabilize yollarda pekçok rakibinden başarılı olduğunu düşünüyorum.
Aracın kanımca en büyük eksisi ise sürücü rahatlığı odaklı bir kontrol yapısı oluşturulmamış olması. Mesela sürücü tarafında sadece sürücü tarafındaki camı açma kapama için düğme var ve yolcu bölümündeki cama müdahale edemiyorsunuz. Bu kadar basit bir ayrıntının neden atlandığını bir türlü anlayamadım.
Yine anlamsız eksiklerden biri de, tek dokonuşla açılıp kapanabilen cam kontrollerinin olmaması. Camın tamamen açılması ya da kapanması için gerekli tuşa işlem süresince basmak sıkıntı yaşatabiliyor.
Ayrıca ses sistemine direksiyondan müdahale edebilecek kontrol düğmelerinin olmaması da son derece sıkıntı yaşatıyor. Radyo frekansları arasında gezinmek için devamlı kolunuzu konsolun sol tarafına uzatmak eziyet verici oluyor.
Teybin usb destekli olmaması yüzünde Aux kablosu kullanma zorunluluğu görüntü kirliliği yaratıyor.
Arkada bagaj yüzeyi üzerindeki pandizotun bagaj kapağı açıldığında açılmaması, özellikle alış veriş torbalarını koyarken sıkıntı yaratabiliyor. Burası için "kendin yap" tarzı bir çözüm bulmak zor değil. Yakında bununla ilgileneceğim.
Emniyet kemerlerinin yükseklik ayarı yok. Orta sütüna sabit yükseklikte tutulmuş. Ben yaklaşık 1,90 boyunda olduğumdan bu konu beni etkilemedi. Kısa boylu sürücüler belki sıkıntı yaşayabilir.
Arka camlar kelebek cam şeklinde açılıyor. Yıllardan beri arka camları açıp kapamayan hatta perde kullanan biri olarak bunu da dert etmedim.
3- Ses sistemi: Araç içindeki ses sistemi yeterli olsa da hassas kulakları olan birisi için modifiyeye açık diye düşünüyorum. Radyo frekanslarını yakalama hassasiyeti başarılı. Menü basit ancak direksiyondan müdahale edilememesi eksi yönü.
4- Yakıt tüketimi: Aracın en başarılı olduğu nokta şüphesiz yakıt tüketimi. Kullandığım günlerde inişli çıkışlı ve sabah trafiğinde bol dur kalklı bir güzergahta 5,7 lt/100 km ortalamasıyla seyahat ettim. Ancak benim aracımdan mı, yoksa tüm Citigo'larda olan bir ilginçlik mi bilmem, aracın kontağını her açıp kapattığınızda yol bilgisayarındaki anlık tüketim bölümü kendini resetliyor.
Bu araç en yoğun trafikte 6,5 lt/100 km ortalamasını geçmez ki, bu da dizel bir arabanın tüketim değerlinde sahip olduğu anlamında gelir. Ayrıca aracımın 3.200 km de olduğu düşünülürse 10.000 km den sonra bu değerlerin daha da ineceğine eminim.
5-Asg Şanzuman: Evimizin ikinci aracı olan Kia Ceed'in tork konvertörlü tam otomatik şanzumanı var. O yüzden özellikle kıyaslamayı bu ikisi arasında yapmak istiyorum.
Aracın vites geçişleri ciddi olarak hissediliyor. Özellikle 1. ve 2. vites arasındaki yığılma, hele ki rampa çıkıyorsanız bazen sürücüyü rahatsız edecek düzeye çıkabiliyor. Bu durumda aracı manuel kullanmak isteyebilirsiniz.
Ancak aracım 2.el olduğundan belki de gerekli güncellemeler yapılmamış olabilir. Bu konuyla ilgili Yüce Oto'dan gerekli bilgiyi aldığımda daha doğru bir değerlendirme yapmam mümkün olabilir.
Ancak bu şanzuman tipinin kesinkle tam otomatik şanzuman rahatlığını ve vites geçişlerindeki sarsıntısızlığı vermesini beklememek lazım.
6- Güvenlik: Araçta bulunan ABS,ESC, Citisafe ve Airbag konbinasyonu aracın güvenliği konusunda bazı sinyaller veriyorsa bu aracın Euroncap testlerini de izlemenizi tavsiye ederim. Citigo, yetişkin yolcu güvenliğinden %89, çocuk yolcu güvenliğinden %80 gibi muazzam bir sonuç alarak Euroncap den 5 yıldız almayı başarmış bir araç.
ABS li frenler, bazı araçlardaki gibi olması gerekenden erken devreye girerek sürücü için daha büyük sıkıntı yaratmıyor. Ani frenlemelerde duruş mesafesi gayet başarılı.
Eğer kartondan bir maket bulabilirsem City Safe özelliğini denemek isterim
7- Sürüş: Aracın direksiyonu tüy gibi hafif. Park etmesi ve dar sokaklarda manevra kabiliyeti yüksek. Özellikle değinmek istediğim nokta, aracın dönüş çapı muazzam. "Ben buradan en az iki hamleyle U dönüşü yapabilirim" dediğiniz yerlerde, aracın sıkıntısız olarak dönebildiğini görünce şaşırabilirsiniz.
SONUÇ: Sadece şehir içinde günlük kullanım için az yakan, güvenli bir araç arayan, kolay park edilsin istenen, bakımlarıyla ve benziniyle yormayan araç arayanlar için Citigo biçilmiş kaftan diyorum.
Yukarıda da bahsettiğim gibi bazı eksikleri olsa da, o eksikler pekçok kullanıcı için "olmazsa olmaz" sınıfına girmeyecek eksikler bence.
Skoda'nın, ucuz VW olarak seçenekleriniz arasında olmasını öneririm.