heralde ben vereceğim bilgiyi
bunların özü C16XE motor.
bu motorun silindir kapağında emme portları daha geniş (flow derler ya işte o)
ayrıca makina MAF tabanlı injeksiyon ile çalışıyor.
EGR valfi de yok..
emme manifoldu üst parçası da plastik. (ne olduğunu bilmiyorum ezber işleri işte
)
X16XE ise C16XE den detaylarda farklı. sanırım tigra motoru
MAF sensörü yok emilen hava kütle hesabını MAP sensörü tabanlı çalışan injeksiyon sistemi ile yapıyor (c16dan farklı olark IAT sensörüde var doğal olarak)
emma manifoldu üst parçası döküm alüminyum
injeksiyon sistemi farklılığı ECU ve motor tesisatının faklılığınıda beraberinde getiriyor.. vede EGR sistemi var..
ayrıca neyi değiştirdiler bilmiyorum ama c16 motorun 1:11 olan kompresyonu 1:10,5 a düşmüş
e birazdaha çevreye saygısı arttığından X motor kodunu almaya hak kazanıyor bu sebeple
X16XEL motorda ise tam ne fark var emin olmamakla beraber x16xe bloğunun aynısı olduğunu fakat üst kapak olarak X14XE silindir kapağı bulunuyor (egzantriklerden haberim yok ama samimi fikrimi sorarsan onlarda farklıdır.)
Z16XE motor ise yine temelde aynı makina ama silindir kapağında emme portları üçgen dizaynlı (triangular shaped ports)
direk bujilere geçen distribütörsüz ateşleme sistemi elamanı var (DIS pack, buji kablosu yoktur)
ayrıca gaz kelebeği ile pedalı arasında gaz teli yoktur drive by wire sistemidir.
Z16XEP motor ise twinport motor
oda özünde Z16XE..
yani temelde herşey aynı olmakla beraber emme manifoldu dizaynları ile motorların güçleri oynuyor . özünde 150 hp yi kaldıracak lotus dizaynı bir motor bu 1.6 lar bu bağlamda saygıyı hak ediyor..
ama kimi fabrikasyon hataları sonucu (piston to cylinder bore clearance) aletler yağ yakıyor
ayrıca EGR sistemide kurumlanmaya meyilli. ve egr valfi açık kalırsa motorun emme yolundaki vakum düşüyor.. aletler de MAP tabanlı olduğundan emme yolundaki en ufak vakum değişikliğine alerjiktir arıza moduna geçer yada stop eder zira yakıt haritaları bunlara göre ayarlı
8v motorların kodları C16NE sanırm kodlama prosedürünü hatırlamıyorum ezberden okumam lazım
velhasıl şapka çıkartılası 1.6 motorlardır sezarın hakkı sezara :ok: