Şöyle bir durum var,
Yalıtım olayı markadan markaya değişir. Örneğin bir önceki kasa BMW5.20 d ye binin. Yalıtmı iyi değil, motor özelilkle soğukken traktör gibi. Mesela A7 octavia daha sessiz. A7 Octi Jetta dan da sessiz. Ama bacanağımın Citroen DS4 ü bindiğim en sesiz dizel. Aynı benzinli gibi, motor çalışıyor mu çalışmıyor mu anlamak güç. Yüksek devir çevirirken de öyle.
Çabuk toparlama olayına katılmıyorum, çünkü atmosferik benzinliler de çabuk toparlanmıyor. İvme konusunda işin içine tork girdiği için her zaman turbo dizel avantajlıdır. Ama tabii turbo lag yaratacak vites ve devirdeyseniz bir sıkıntı oluyor. ama bunu dizel, daha doğrusu turbo kullanmaya alıştıktan sonra bertaraf edebilirsiniz.
Bakım konusuna gelirsek bence tamamen kişyie ve kullanıma kalmış birşey. Ustamız daha doğrusunu bilir ama ben bizler gibi şahsi ve aile kullanımlarında bakım gereklerine uyulduğu sürece enjektör ve turbo sorunu yaşayan çok duymadım. Ha dediğiniz yakıt pistir şudur budur ama bu şansızlıklar turbo benzinlide de olabilir.
Şu ana kadar atmosferik benzinli, turbo benzinli ve turbo dizel araç kullanmış biri olarak kendi adıma, bakım maiyeti olarak benzinli-dizel arasında hiç uçurum yaşamadım. ama özellikle eskiden yakıt kalitesi ve dizel teknolojisinin yetersizliği nedeniyle dizellerin kısa sürede pompa enjektör bozma vb huyları vardı. ama günümüzde bunların min indiği söylenebilir.
Dediğim gibi amaç ve bütçe meselesi bunlar. Ben şahsen bu araç pis yakıt alırsam ş kadar masraf yapar diye düşünerek bir seçim yapmadım şu ana kadar. Evet dizelin yakıt ve hava olayları biraz daha narin ama başıma gelecek olay benzinlide de gayet rahat gelebilir.
Cidden son 7-8 yılda ülkemizdeki tüketicilerin dizele yönelmesi, hemen tüm firmaların bu işe kara dökmesini sağladı. Verdiğiniz örnekteki gibi sadece motor farkından 8-10bin hatta daha üstü fiyat farklarının alınması bence hem tüketicinin (bunu bile bile satın alması nedeniyle) hem de firmaların ayıbıdır.
Her şeyde olduğu gibi yaptırım gücümüzün farkında olarak büyük bölüm tüketici olarak, filolarda dahili absürd fiyat farkını göstererek benzinli tercih etsek inanın bu farklar çok komik rakamlara çekilir. Ama tabii izim toplumda zor bu işler.