Yol/ortam ses olayı ne kadar kafaya takılırsa, o kadar daha takılır, kurtulamazsınız.
Bu işin en doğrusu, desibel ölçer ile denk model arabaya binilir ölçüm yapılır.
Sonrasında;
Yumuşak hamur lastik alınır ve ölçüm yapılır. Arada çıkan db fark gözlemlenir ve duruma göre rahatlanız ve ya devamında;
Ziebart alt ve davlumbazlara pütür, kapı panzot sökülür ve kapı saçlarına bütiself, arka koltuk ve bagaj döşeme altına bütiself, camlara akustik folyo.......
..........ve burda son bulur, daha da ötesi yok.
Şahsi kanaatim bir araca, hele de D segmentinde bir araca bu kadar para veriyorsam karşılığında iyi bir yol sesi yalıtımını hak ettiğimdir. Kabul etmek lazım ki Superb'in yol sesi yalıtımı D segmenti seviyesinin altında. Örnek olması açısından; aynı marka grubundan B7 kasa Passat 2.0 TDI araç ile aynı yolda, aynı hızda, kısacası tüm şartlar eşit olmak üzere test yapmıştım zamanında. Bu testi zamanında foruma da koydum, sonrasında türlü vesilelerle çeşitli konularda da verileri paylaştım. Gelelim test sonucuna...
Aynı şartlarda benim aracın kabin içi ses seviyesi hiçbir şekilde 84 desibelin altına inmediği halde, Passat'ta kabin iç ses seviyesi hiçbir şekilde 81 desibelin üstüne çıkmadı. (Benim araçta Pirelli, diğer araçta Continental vardı ki AB etiket değerine göre her iki lastiğin ses değeri de 72 desibeldir bu arada)
Gelelim Ziebart yalıtımına, Ziebart'ın yaptığı yalıtım sadece aracın altına ve davlumbazlara kendi özel malzemelerini uygulamaktır. Standart ses yalıtımı uygulamasında kapı içlerinin sökümü, döşemelrin sökümü ve sonrasında yalıtım işlemi vs. gibi birşey yapmıyorlar. Ayrıca, Ziebart her ne kadar sitesinde "%40(ya da 60)'a kadar seste azalma vaat etse de ben yalıtımı yaptırmadan önce inatla ve özellikle "öncesi" ve "sonrası" ses seviyesi ölçümü yapmak istediğimi belirterek bunun garantisini sorduğumda aldığım yanıt "öyle bir uygulamamız yok" olmuştu. Şu an için de değişen birşey olduğunu sanmıyorum, yani sanmıyorum ki hiçbir Ziebart bayiisi ya da hatta Ziebart Türkiye "öncesi" ve "sonrası" ölçümü yapsın ve eğer vaat ettikleri seviyede azalma olmazsa para iadesi yapsın.