Aracın hızı, takmak istediğiniz vitesin o anki motor devri ile aracı ulaştıracağı hıza eşitse vites debriyaja basmadan takılabilir.
Örnek ele alalım;
Araç boşta hafif eğimli bir yolda gidiyor. Motor devri 750 devir (yani rölanti) olsun. 2. vitesiniz ise 1000 devirde 15 km/s yapıyor olsun. Eğer hızınız 15 x (3/4) ise, 2. vitese debriyaja basmadan geçebilirsiniz.:ok:
Öte yandan bunu hiç denemedim. Açıklama arkadaşıma ait; ve kendisi benim yanımda bu olayı defalarca kez gerçekleştirdi.:ok: Zararının olmadığını garanti edemem. O yüzden bu verdiğim bilgi teşvik edici görülmesin.
:+1: evet arkadaslar debriyajsız araba gidiyor,
3-4 sene önce arefe günü aksam saatlerinde Renault Clio aracımın debriyaj teli koptu, 3 den 4 e atarken koptu, debriyaj bosa dustu, tamda sollama yaparken oldu, saga yanasıp durmam, action oldu biraz:hanz:,
yapacak bisey yok, hava kararıyor, bayramda araba lazım,
az ilerdeki taksicilerden yardım istedim, sagolsun taksici bir arkadas aldı arabayı 10 km debriyajsız sanayiye kadar götürdü, zamanında böyle Bursadan Kocaeline geldim ben dedi,
yani araba zorda kalırsanız araba debriyajsızda gidebiliyor, sadece 5. vitese gecmiyor, en fazla 4. vitesle gidiyosunuz,
1. vitesdeyken marsa sürekli basıp, titreterekde olsa arabayı kaldırıyorsunuz, sonra devrini aldırırsanız tüm viteslere geciyor sıkır sıkır, yani 1 le kökleyip yapıp 2 ye, 2 ile kök yapıp 3 e, 3 le kök yapıp 4 e gecirebiliyorsunuz,
taksiciye debriyaj telim kırıldı dedigim zaman, abi ben götürürüm seni dedigim zaman acayip sasırmıstım, sonrasında meraktır ya bende denedim bi kac kez, gercekten oluyor, devrini iyice alınca vites debriyaja basmadan geciyor,
Araca zararı olabilir, ama yolda kalıncada mükemmel bir yöntem bence,
sahsen bayram arefesi ilac gibi gelmisti bana,