arkadaşlar sesin aynalardan gelmesi konusu kusura bakmayında bana çok saçma geliyor.. camları kapalı bir araç seyir halindeyken dışarıdaki motor sesi, lastik sesi, diğer araçların ve çevrenin sesini aşıp içeride sadece aynanın sesinin algılanıyor olunması şehir efsanesi gibi birşey bence. Kelebek camı konusu biraz daha doğru bir tespit olabilir belki çünkü ses hep arka taraftan geliyor bunu arabama binen diğer insanlarda söylüyor kimse "ses önden geliyor" demiyor.. Asıl ben size başka birşey söyleyeyim siz birazda o noktaya yoğunlaşın çünkü hiç kimsenin üstünde durmadığı bir yer daha var ve kelebek camı devede kulak kalır onun yanında... ARKA BAGAJ KAPAĞI :fiuv: o koskoca fitil bölgesindeki olabilecek sesi varın siz düşünün.. bence bu noktaya yoğunlaşmalıyız arkadaşlar :dede:
Sesin algılanması; ses kaynağının uzaklığına, sesin şiddetine, sesin iletilmesine de bağlıdır. Bu nedenle sürücü motor arası uzaklık, sürücü ayna uzaklığına göre daha fazladır. Ayrıca motor ile kabin arasında da bir yalıtım ve metal sac bulunmakta, bunlar motor sesini azaltmaktadır.
Öte yandan aynalar yüksek hızlarda türbülans oluşturan yegane parçalar. Oluşan türbülans yüzünden de sürücüye yakın kısım olmasından ötürü ses duyulması çok daha olasıdır.
Dediğiniz gibi araçların arkası da türbülans bölgesidir. Buradan da ses girebilir.
Aerodinami konusuna girersek, türbülans oluşturan bir diğer bölge olan silecekler bile ses yapabilir.