Tüm arkadaşlara merhabalar,
Önceki sayfalardaki yorumların tamamını okuma fırsatım olmadı. Önceden belirtilmiş olabilir. Ben sizlere kendi tecrübe ettiğim bir hususu aktarmak istiyorum.
1.4 motor fabia'm ile avrupa ülkelerinde 100km/h hız ile ortalama olarak 5.2 lt oranında bir harcama ile kullanıyorum. Özellikle yaşamakta olduğum ülkenin düzlük bir coğrafyası olmasından ve yolların yapımında kullanılan malzemenin kalitesinden ötürü saatte 100km'lik bir hızda 6 lt'yi bile nadiren görürüyorum. Geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye'de -birkaç arkadaşın yazmış olduklarını da doğrulayarak- kullanım miktarı düz yolda bile 8-9 lt'nin altına hiç inmedi. Ben bunun, yol yapımında kullanılan asfalt malzemesinin kalitesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Özellikle yaz aylarında ziftin büyük oranda erime yapmasından ötürü aracın yola batma, dolayısıyla da direnç kazanma durumu oluşuyor. Bu da bize yakıt kullanımında bir artış olarak dönüyor.
Havanın soğuk olduğu kış aylarında yakıt kullanımında oluşan artış ise, yakıtın soğuktan ötürü belli bir katılaşma yaşaması, dolayısıyla bir anlık enjeksiyon ile motora yollanan yakıt miktarının -kontrol dışı olarak- artmasından kaynaklanıyor.
Yine tekrarlayacak olursam, kendim tanıklık ettiğim üzere Türkiye'deki sürüşlerimde aracın adeta ağırlaştığını hissediyordum. Yolların yapımında kullanılan malzeme belli oranda erime yaşıyor ve yol tarafından tutulan araç her zamankinden fazla bir ağırlık taşımak zorunda kalıyordu.
Fakat en azından enjektörlerin tıkanma yaşamış olma ihtimalini listenin dışına atabilmek adına, boş depoya -mümkünse 2 şişe- enjektör temizleyici dökmeni ve üzerine 5-10 lt kadar yakıt dolumu yaparak otobanda bir süre 100-120km/h hızda sürüş yapmanı tavsiye edebilirim. O andan sonraki tüm yakıt dolumlarını da kaliteli markalarda (tercihim BP'dir) yapmanı öneririm.