Ben de bu günlerde bu konu üzerindeyim. Ne kadar korusanız koruyun ağacından, sineğinden, ziftinden, kuşundan kurtaramıyorsunuz. Yıkamak iyi bir çözüm değil, her yıkamada boyanın dışını biraz daha çizip yıpratıyoruz. Tek çare boya koruma uygulamaları. Bu uygulamalar 300 TL'den başlıyor, 2000'e kadar gidiyor. İşin yöntemi az çok aynı. Sırasıyla araç temizleniyor, polisaj ile çizikler gideriliyor, tekrar temizlenip en üste koruyucu bir katman atılıyor. Fiyatı belirleyen en dışa atılan koruyucu katman.
Wax ve benzeri, yumuşak yapılı olup, su ve kir tutmayı önleyen malzemeler ucuz, 25-80 TL arasında bir rakama satın alıp kolayca uygulanabilir. Bu malzemelerin boyanın dışından akmaması için yıkarken özen göstermek, uygun şampuanlar ile yıkamak gerekiyor. Uzun süre bekletmemek kaydıyla birçok kir sadece su tutarak temizlenebiliyor. Fakat kuş pisliği gibi aşındırıcılara maruz kalan bölgelerde koruma işlevi azalıyor. Kafanıza göre her yıkamacıya girerseniz 1 hafta içinde atılan korumayı köpükle birlikte akıp gitmekten kurtaramaya bilirsiniz. Harcanan zamana, paraya ve emeğe yazık olur. Bu nedenle bu tip uygulamaları günlük kullanılan araçlar için pek mantıklı bulmuyorum.
Kaplama olarak çalışan ürünler var, bunlar resmen boyanın dışına ikinci bir vernik katmanı gibi yapışıp her tür dış etkene karşı koruyan malzemeler. İşte burada sadece malzeme fiyatları 90TLden başlayıp (ZR53) alabildiğine gidiyor, kendi incelediğim ürünler içinde gyeon mosh'un fiyatı sanırım 300TL civarındaydı. Youtubede zr53, gyeon prime, qtechnic c1,exo,gyeon can coat gibi isimleri aratırsanız uygulamaları görebilirsiniz. Bu uygulamalar kötü şartlarda yıkansada sadece ömürleri kısalıyor, 6 aydan 2 yıla kadar ömür biçilen ürünler var.
Kaplama ile koruma için Ankara'da iki yer ile görüştüm. DBY detailing ve detailing garage, ikisinden de alabildiğim dip fiyat 800TL, uygulanacak ürünler aşağı yukarı aynı. Fiyatın yüksek olduğunu düşünüp kendim uygulama kararı aldım. Malzemelerin toplam maliyeti 350TL tuttu. polisaj makinasını eklediğimizde toplam 500'ü biraz geçti. Benim için avantajı bu malzemeler ile aracıma en az 3 defa uygulama yapabilirim.
Gerkli malzemeler şampuan, kil, kili kayganlaştımak için detailin spray, aracın üstündeki eski uygulamaları yağı ve silikonu temizlemek için temizleyici, araç üzerindeki demir tozlarını temizlemek için bir temizleyici daha, sonra temizleyici atıklarını temizlemek için bir temizleyici daha
polisaj makinası, polish(cila) ve koruyucu malzeme.