Arkadaşlar herkese selamlar,
Yeni Skoda Superb' im inş. bu hafta elime geçecek fakat aklımı kurcalayan ve bu konuda çok bir bilgim olmayan konuyu sizlerin görüşüne sunmak istiyorum.
İnternet üzerinden yaptığım araştırmalara göre, herkes doğal olarak yeni Skoda Superb' i Passat B8 kasa ile kıyaslıyor. Herkesin dediği şey aynı Passatın en büyük artısı ikinci el piyasasındaki konumu ve bir çok insan da bu nedenle Passat tercihinde bulunuyor.Passat Türkiye forumunda okuduğum kadarıyla yoğunluktan ötürü zaten doğuş oto sipariş alımlarını 2016 tarihine kadar durdurmuş. Bir çok kişi Skoda Superb' i uzun vadede binilecekse ve ikinci el kaygısı yoksa tavsiye etmiş. Bazıları da Skoda Superb alanların ikinci el piyasasına düştüğü zaman aracın fiyatının 7 8 bin değer kaybedeceğinden bahsetmiş. İnternetten ikinci el ilanlarına bakıldığı zamanda Passat a ilişkin 700 ilan çıkarken Skoda ya ilişkin 30-40 ilan çıkıyor. Bu durumun sebebinin Skoda müşterisinin satmak için değil binmek için araç aldığı olarak değerlendirmek istiyorum. Fakat aracı satmamız gerektiği zaman 90.000-TL verip aldığımız aracın fiyatı ikinci el de düşer mi ve bu tip sıkıntılar yaşanır mı? Değerli görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Saygılarımla.
Not: Aldığım aracı uzun yıllar binmek için aldım. Fakat insan ikinci eli düşünmeden de edemiyor
Bence önce araba bir yatırım aracı değildir. Onu düşünerek işe başlayın.. 3-5 binTL TL olarak para kazansanızda o anki kur ile alabileceğiniz euro veya faiz modeli ile hesapladığınızda yıllık aslında bir arabanın size zararı 15binTL civarında olur (Yıllık faiz %10, Araç değeri 100bin TL olduğunda). Kaskosu, MTV vergisi, Bakımları filan hepsi içinde..
Dolayısıyla bu bir yatırım aracı değil.. Ayrıca ikinci el değerini her zaman talep belirler.. Bir önceki Aracım Volvo idi. Volvo hiç satılmaz diyorlar. Ama satıldı çünkü temiz ve az kmli olur ise bakılıyor.. Kirli ve çok km'li ise zaten bmwde olsa piyasasının altında gider.
Volvo'dan önceki aracım passattı.. Satmak için fiyat düşürmek zorunda kaldım çünkü bir o kadar passat satan var. Sen satmak istiyorsan fiyat düşmek zorundasın bu da zaten piyasa ekonomisinin şartı..
Sadece şu fark var.. Düşük fiyat olursa Passattı daha hızlı satarsın belki Skodayı daha yavaş.. Ama bir araba kronik sorunlu değil ise (ki Skoda'nın motorları ve diğer kısımları VAG grubu olduğuna göre) öyle çok zarar edilmez..
Ha alıp 1 ay sonra 3binde satayım dersen bu da VW grubunun yok satmasından dolayı karlı duruma geçme ihtimalin olur.. Skoda da yok satarsa o zaman Skoda da artar..
Bence bu kadar.. Alın keyfini sürün ikinci el değerini düşünmeyin.. Allah maddi sıkıntı vermesin..