Bu hızları F1 aracı ile bile yapamam ben. Benim için hızın üst degeri kullandığım araç ne olursa olsun maksimum 130 km/ saat tir.En iyi yollarda (otoban) bile en fazla hız 130 km/saat şeklinde mevzuata konmuşsa bir gerekçesi var elbet!
Zamanımız teknolojisi ile üretilen hemen bütün arabalar bu hızlarda sürücünün cesareti nispetinde gidebilir, bunda bir sorun yok. Sorun; bu hızlarda giderken durmak gerektiğinde duramamak!
Forumda sabir konusu da vardı ama bulamadım:
80 km/s hızla duvara çarpma sonucu olanlar
- Çarpışmadan 26 milisaniye sonra ön tamponlar araca gömülür. Araç kendi ağırlığının 30 katı kadar bir kuvvetle frenlenir. sürücü ve yolcular kemer ile bağlı değillerse 80 km sürat ile araç içinde harekete devam ederler.
- 39 milisaniye sonra sürücü koltuğuyla beraber 15 cm öne doğru fırlamıştır.
- 44 milisaniye sonra sürücü göğüs kafesiyle direksiyona çarpar.
- 50 milisaniye sonra araç ve içindekiler üzerinde etkiyen yavaşlatıcı kuvvet 80 G ye ulaşır (yani kendi ağırlıklarının 80 katı büyüklükte bir kuvvet üzerlerinde etkir)
- 68 milisaniye sonra sürücü 9 TONLUK bir kuvvetle gösterge paneline çarpar.
- 92 milisaniye sonra sürücü yanındaki yolcuyla beraber aynı anda kafasını ön cama çarpar,yolcu bu çarpmayla kafasına ölümcül bir darbe alarak camdan dışarıya fırlar.
- 100 milisaniye sonra direksiyon tarafından tutulan sürücü tekrar aracın içine düşer.
- 110 milisaniye sonra araç yavaşça geriye çekilmeye baslar.
- 113 milisaniye sonra sürücünün arkasında oturan yolcu sürücü seviyesine yükselir ve kafasıyla sert bir darbe yapar aynı anda kendisi de ölümcül bir darbe almıştır.
- 150 milisaniye sonra tekrar sessizlik egemen olur cam,çelik,plastik parçaları yere düşer.
- 200 milisaniyeden daha kısa bir süre içerisinde her şey biter.
Ortaya çıkan enerji inanılmazdır. 80 km/s hız 1 ton ağırlığındaki bir otomobili 30 metre yukarıya fırlatabilir.
Emniyet kemeri takmanın hayati bir önem taşıdığı birçok insan tarafından ne yazık ki anlaşılmıyor. " Emniyet kemeri rahatsız ediyor", " Kısa mesafe şehiriçi yolculuklarda kemer takmaya gerek yok", "Bana bir şey olmaz, dikkatli kullanıyorum" gibi cümleler çevrenizdekilerden sık sık duyduğunuz hatta sizin de kurduğunuz cümleler olabilir. Oysa ki araştırmalar emniyet kemeri takıldığında meydana gelen trafik kazalarındaki ölümlerin % 70 oranında azaldığını, ölümlü trafik kazalarının % 80'inin evinize 30-35 km uzaklıkta ve 55-60 km/h hızın altında gerçekleştiğini ve trafik kazası ölümlerinin % 35'inin şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergahlar üzerinde meydana geldiğini gösteriyor. Emniyet kemeri kullanmıyorsanız, 30 km/s hızda çarptığınızda bile, ağır yaralanma riski çok fazladır. Emniyet kemeri takmamış yaralıların % 70'i, 50 km/s'dan daha düşük bir hızda yol alırken yaralanmıştır. 50 km/s hızdaki bir çarpma, 4. kattan düşmeyle eşdeğerdir.
Bu çok basit güvenlik önlemini almak ve insanları bu konuda bilinçlendirmek belki kendi hayatımızı ve birçok insanın hayatını kurtarmamızı sağlayacak. Emniyet kemerinin gerçekten hayat kurtardığını anlamak için lütfen yakınlarımızı trafik kazalarında kaybetmeyi veya başımıza bir trafik kazası gelmesini beklemeyelim.