MEvzuata ben de bakmıştım, özellikle şu Gürcü plakalı araçlar moda olduktan sonra. Ancak işler çok karışık
1- Öncelikle Gürcistan ve Bulgaristan daki araçların çoğu ya kazalı ya da çalıntı. O yüzden 2. el almak çok sakat. 0km alırım diyorsanız bir derece.
2- Aracı alabilmeniz için 185 gün yurtdışında kalmanız gerekiyor. Bu da yaklaşık 6 ay yapıyor. Bu durumda Türkiye'de kullanım hakkınız yine 6 ay
3- 6 aylık süre geçerse kimse size hadi gidin demiyor. Gümrükten çıktığınız veya çevirmeye yakalandığınız zaman fazla olan süre hesaplanıyor ve ona göre bir ceza ödüyorsunuz. Bu ceza da bildiğim kadarıyla arabanın motoruna yılına vs göre değişiyor.
4- Yurtdışında yaşayan emekliler için bu süre 2 yıl.
5- Çoğu kişinin yanıldığı nokta gümrükten giriş çıkış yaptığın anda 2. 6 aylık süreyi kazandığı şeklinde. Durum böyle değil. 2. çıkışta yine min 185 gün yurt dışında kalmanız lazım. Gideyim heme yeni araba alayım onu sokayım derseniz de olmuyor. Çünkü aracı değil kişiyi baz alıyorlar gümrükte
6- Yurt dışında akrabanız varsa ve onun araba alma hakkı varsa siz onun üzerinden vekalet ile aracı kullanabiliyorsunuz. Burada iki görüş var. Kimisi dyor ki aracı aracı kullanırken vekaleti verenin de yanında olması lazım. Kimisi de yeni kanunla bu zorunluluk kalktı diyor bilemiyorum.
Kısaca sevgili devletimiz arabadan kazandığı ÖTV ve KDV nin önü kesilmesin diye her türlü yolu düşünmüş.
6 ay ya da diğerlim max 2 yıl güzel bir araca binmek için bu sıkıntı çekilir mi? Bence çekilmez. Ya da aldığın arabanın buna çok çok değecek bişi olması lazım ki bu bana göre BMW de M serisi, MErcedes de AMG serisi veya Supercar dediğimiz familya olmalı ki ona yine para yetmez
Hadi yetse 2 sene bu araçları kullanıp sonrasında 1.6TDI ı binmek adamı hayata küstürür