Kisaca soyle soyleyeyim, yurtdisindan kendi uzerinize arac almak icin oncelikle o ulkede ikamet ediyor olmaniz gerekiyor ki ruhsat ve sigorta uzerinize olsun. Bu ilk kural.
ikincisi, Turkiye gumrugunden arac getirebilmeniz icin araci gumruge getirdiginiz tarihten tam 1 sene geriye donulerek, bu 1 sene icerisinde yurtdisinda ne kadar kaldiginiza bakiliyor. Kanun diyor ki, bir kisi bir takvim yilinin 185 gunden fazlasini Turkiye disinda geciriyor ise o kisi yurtdisinda ikamet ediyor sayilir, boylece turistik kapsamda ulkeye arac sokmaya izin veriliyor.
Amaaa, bu diyelim ki siz yurtdisinda 6 aydan fazla kaldiniz ve araba getirmeye hak kazandiniz, bu durumda bu 1 yil icinde Turkiye'de ne kadar kaldiginiza da bakiliyor. Ve maksimum verilen sure 6 ay. (simdi genelde degisti 24 ay oldu). Diyelim ki siz 7 ay yurtdisinda kaldiniz 5 ayida TR'de gecirdiniz, bu durumda size 1 aylik izin veriliyor. 8 ay kaldiysaniz 2 ay veriliyor vs. Yeni kanun degisikliginde verilecek olan 24 ayda bu sekilde mi hesaplaniyor bilmiyorum ancak muhtemelen oyledir. Ve sure bitiminden sonra araci yurtdisina cikarmaniz gerek, sonrasinda ise yine en az 6 ay yurtdisinda kaldiktan sonra tekrar arac getirme hakkini elde ediyorsunuz.
Ve araci gumrukten gecirdikten sonra pasaportunuza isleniyor, araci ruhsat sahibinin haricinde yalnizca 1. dereceden yakini kullabiliyor. Yani anne, baba, kardes ve es kullanabilir. Baska bir kisiye verir ve polis durdurursa arac gumruge cekiliyor, cezai islem uygulaniyor ki inanin cezalar hic ama hic hos degil Bazi duzenbazlar ki bunlarin cogu gurcu plaka oluyor; vekalet ile arac kullanilabildigini soyluyor. Tamamen yalan, vekalet ile gumrukte islem yapilir ancak arabayi kullanamazsiniz.
Ayrica arac pasaportunuza kaydedildigi icin, arac Turkiye'de iken yurtdisina aracsiz cikamazsiniz. Araci gumruge teslim edip oradan sisteme girilecek ve bu sekilde yurtdisina cikabileceksiniz. Yoksa havaalani pasaport kontrolunden gecemezsiniz. Tabi araci gumruge biraktiginiz surede sizin aldiginiz gecici ithalat suresi devam ediyor, yani benim daha 2 ayim var, gumruge biraktim yurtidisina gittim 1 ay yokum donunce 2 ayim daha var olmuyor. Geldiginizde normalde ne kadar sureniz kaldiysa o sure icerisinde araci gumrukten cekip kullanmaya devam edebilirsiniz. Tabi gumrukte kaldigi surece ardiye de oduyorsunuz onuda ekleyeyim.
Yani genel hatlariyla boyle. Sirket kurdum arabayi getireyimde olmuyor, arac sirket uzerine ise gumrukten sokmak icin sirket yetkilisi olmaniz (imza yetkisi) gerekiyor ve gumrukte de pasaporta bakiyorlar arkadas sen yil boyunca Turkiye'deymissin bu arabayi sokamazsin diyorlar, orada kaliyorsunuz. Sonra ya arabayi geri gotureceksiniz yada gumruge birakip ya sonradan deport islemi yapacak yada terk edeceksiniz.
Nacizane tavsiyem, eger yurtdisinda yasiyor ve Turkiye'ye tatile gelirken aracinizi getirmek istiyorsaniz bunu yapabilirsiniz, ki kanuni hakkiniz. Ama zaten tatile gelen biride 24 ay Turkiye'de kalmiyor. Eger kesin donus yapacaksaniz orada prosedur cok farkli, merak edene onuda anlatirim. Sadece sakin ama sakin "bu isi yapiyoruz abi istedigin arabayi getiririz, gumrukten geciririz vs" diyen insalarla bulasmayin, hem evrakta sahtecilikten hemde kacakcilik vs'den mahkemeye cikarsiniz bunun sakasi yok.
Son olarakta diyeceksinizki e madem oyle neden 24 aya cikardilar, soyleki; cogu gurbetci aslinda geldiginde burada bir araba birakmak istiyor cunku hem yol masrafi hemde sure olarak pek mantikli degil seyahat etmek. Bu yeni kanun ile birlikte arac ile gelip, tatil bitiminde araclarini gumruge birakabilecekler ve atiyorum 6 ay sonra donduklerinde sadece gumruge gidip arabalarini teslim alip burada kullanmaya devam edecekler. 24 ayin sonunda ise o araci yurtdisina cikartmak zorundalar. Yani turistik kolaylik kapsaminda bu islem yapildi. Ama bizdeki bazi cakallar kendilerini Edison sandiklari icin hallederiz abi diyeceklerdir.
Başka bir forumdan, bu işleri çok iyi bilen bir arkadaştan alıntıdır...