Aracımı ilk aldığımda fark ettiğim, bagajın inanılmaz derecede küçük olmasıydı. Çocuklu bir ailenin bagajlarının sığması asla mümkün olmayacağı için stepneyi mecburen çıkarttım. Yerine ince bir stepne aldım ama o da boşa... O da büyükçe bir yer kaplıyordu çünkü... Zaten yan basamaklar nedeniyle benim kriko vurmam mümkün de değilmiş meğerse... Neyse, mini stepne evdeki istaratgahında dinlenirken, araçdaki tek eksiğin lastik basınç sensörü olduğunu gördüm. Daha önceki Roomster'ımda bile vardı ama Elegance donanımlı Yeti'ye bunu koymayı uygun görmemişlerdi.
Daha önce 6 yılda sadece bir kez yerinde ikaz veren bu sistem sayesinde lastiğim yarılmadan değişimi yapılmıştı, uzun yolculuk esnasında... En azından uzun yolda önceden basınç farklılığını haber vermesi halinde, bir torba para ödediğim kaskonun yol yardımı hizmetini alırım, diye düşündüm. Araştırmalarım sonucunda en iyilerden biri olan TyreDog adlı ürünü, bayağı bir paraya kıyarak aldım. (Şu an hatırlamıyorum ama ciddi bir para ödedim) İlk yıl gayet verimli çalıştı. İkinci yılın kış sonunda, lastik değişimi esnasında sensörler yerinden sökülemediği için sübaplar tamamen kesilerek lastik değişimi yapılmak zorunda kaldı. Sensörler resmen süpablara kaynamıştı. Sanayide bir atölyede, çok ince işçilikle (CNS tezgahta) yerlerinden ayrıldı ve kutusuna konuldu.
Galiba, aracın orjinalinde bulunmayan ve ön hazırlığı yer almayan ürünlerin sonradan eklenmesinde bu tip sorunları yaşamak olasılıklar içinde...
Daha sonraları, orijinal lastik basınç kontrolünün gerçek basınç ve sıcaklık ölçer mantığı ile değil, lastik dönüş çapındaki farklılıkları algılayan bir sensör yardımı ile çalıştığını öğrendim. Tesadüfen bu işi Ankara'da yapabilen bir kişiye ulaştım. Bir kablolama ile kabin içine orijinal tuş bağlantısını yapıyor ve yazılımdaki bu fonksiyonu da aktif hale getiriyormuş.
Sonra yine düşündüm ve belki yine rast gitmez diye düşünüp vazgeçtim.
Taktıranlara hayırlı olsun.
Acaba çok ama çok az bir yağlama yapmak gerekir mi acaba sübapın üst dış yüzeyini, diye aklıma geliverdi şimdi... Kış sonunda, lastik değişimi esnasında rahatça çıkarabilmek için onları... Benim durumu yaşamamak için...