Bu konuyu neden açtığımı yazayım,
bence insanların görüşlerinde bir tutarsızlık ya da anlam karmaşası var
bence: benim fikrimceyi kapsayan düşünceler öznel(subjektif, kişiye özeldir) benim algıladığım diyerek fikir beyan ediyorsak bu fikirler (kişiden kişiye, zamandan zamana hatta aynı kişide bile değişebilen) fikirlerdir. Örneğin bence burası soğuk, sıcak, bu araba rahat, bu araba pahalı, bu araba lüks, bu araba gürültülü, bu araba az yakıyor gibi uzar gider bu liste.
kesin böyle: bir durum ile ilgili bence ifadesi ile başlamayan net ifadelerdir. Dayanağı yoksa çürütülebilir. Toplum olarak bunu kullanmaya (ahkam kesmeye) meyilliyizdir. Objektif kanıtlara dayanmayan tamamen kişisel görüşleri kesin bilgi gibi yaydığımız için itiraz edildiğinde tepki veririz çünkü bu bir bilgi değil kişisel yorumdur ve savunma mekanizması çalışır. Eğer bu bir bilgi olsaydı örneğin gelen yorumlara şöyle denirdi: Bu araba dünyanın sınıfında en az yakan arabasıdır. Yapılan araştırmalara göre 1.6 TDI DSG motorlar için X sınıfında şu kadar araç incelenmiş ve bu araba x.z l/100 km ile az yakan olarak test edilmiştir. Böyle bir dayanakta kim daha ötesine itiraz edebilir ?
Objektiflik: Bencenin zıttı gibidir. Ölçülebilir, başkaları tarafından aynı algılanabilir, net ifadeler içerir. Örneğin: Burası soğuk -20 derece. Araba çok gürültülü 90 desibel, arabam az yakıyor (sürüş tekniği, hava koşulu, lastik durumu, eğim, trafik, ortalama hız, yük vs vs gibi durumlar açık ve net verilerek sonunda rakam verilir.)
Peki ben bunu niye yazdım
Bence ülkemde her konuda fikir beyan etme isteği (ama kesin bilgi gibi söyleme), başkalarının fikirlerini dinlememe, ahkam kesme, verilere dayanarak konuşmama, tahammül etmeme (bu her konuda var), çamur atma, en iyisi benim ki, birisi yanlışınızı uyardığında atarlanma gibi huylar hat saffaya ulaştı. Birçoğunuzun bildiği bu yukarıda yazdığım şeyleri hatırlatmak istedim. :dede: