Aracin uzerinde Alman mali MOLL marka bir aku vardi ve son 1 yilda 3 kez servis cagirmak durumunda kaldim... Zira, ozellikle soguk havalarda mars basmiyordu;bassa bile, bu sefer S/S bir turlu devreye girmiyordu... Sonunda, yapilan ince tetkiklerde (sarj/mars/aku, vs...) akunun sarj tutmasinda bir sorun oldugu ortaya cikti... Servisten bir mekanisyen, bu markada genelde bu tur bir sorun yasandigini da soyledi... Garanti kapsaminda VARTA ile degistirildi... Su an sikinti yok ve hersey yolunda gibi...
Bu arada, bir VW blog'da akulerle ilgili asagidaki calismaya rastladim... Bilginiz icin paylasiyorum:
"Öncelikle Araçlarımızda Start Stop ve Fren Enerjisi geri kazanım özelliği var. Start&stop sistemini destekleyen aküler EFB, ama hem start stop hem de fren enerjsi geri kazanımı destekleyen akü modeli ise AGM .
-3 tane TDI'dan Varta AGM akü çıktı.Şimdi passat b8'e baktım tdi DSG oda Varta ve AGM
-1 tane TDI'dan EFB + çıktı. + ne hala bilmiyoruz
-Geri kalan TSI motorlarda ise EFB çıktı farklı markalarda,farklı amperlerde...vs
Sorun şurda başlıyor, internette okumadığım akü üreticisi kalmadı. EFB sadece start/stop,AGM ise hem start/stop hem de fren enerjisi kazanımını destekliyorlar.Kaldı ki sadece aralarındaki fark bu değil. AGM 1.5 kat daha uzun ömürlü, daha hızlı şarj olan, fren enerjisi kazanımı...vs desteği olan bir akü.
Çok mühim değil AGM-EFB olması da, kafalarına göre böyle akü takmaları beni sinirlendirdi. Özelliği koyuyorsun, ama onu destekleyen donanımı takmıyorsun, çok saçma değil mi? Bir arkadaşımız Doğuş'a şikayet etti; yazar buraya da... Arabanızın şasisinde bu gözüküyor sorun yok demişler. Almanya'ya mail attı, onlar da Doğuş'a yönlendirmişti.... Herşey başa sardı yani... Su an ne oldu bilmiyorum.
Benim aracımda AGM akü var ama eğer mantıklı teknik bir açıklama yapmazlarsa EFB aküleri sorgusuz sualsiz AGM ile değiştirmesi gerekir diye düşünüyorum."
Ben acikcasi bu akulerle ilgili kodlamalari bilmiyordum... Ogrenmis oldum... Bundan sonraki akulerime dikkat edecegim...
Bu konuda bilgi icin:
https://www.youtube.com/watch?v=UtWktRSba9c Sevgilerimle