Peki.ben burda üslup konusunda tartışacak değilim.siz nasıl derseniz bende size o şekilde hitap ederim.pire için yorgan yakmaya gerek yok.
Ancak ikinci paragraftaki gerçek düşüncelerinizi merak ettim....
Peki nasıl tepki koyacağız .ne yapmalim fiyat yüksek söyleyeni .serbest piyasa degilmi.ben ona hangi tepkiyle fiyat dusurtebilirim çok merak ettim.sunuda belirteyim 15 gün oldu ben alalı aracı hala filmsiz.
Fatih Bey tepki koymak farklı bir olay; benim demek istediğim budur.
Yapılması gereken öncelikle ürüne karar vermektir. Yani filmden beklentimiz nedir, bunu belirlemeliyiz. Ama olmazsa olmaz UV filtre ozelliği olmasıdır. Bunun dışında her marka farklı kalitedir. Benim tercihim sırasıyla Llumar, 3M, Solarguard gibi markalar olurdu. Ancak 3M konusunda çok dikkatli olmak lazım, piyasada en fazla sahte ürün 3M markasında. Gerçek 3M filmlerde film tabakasında aralıklarla 3M hologramı olur. Yine de distribütörün yetkili bayisinden teyit alıp yaptırmak lazım. Eski seri Llumar filmlerde hologram yok, ancak bildiğim kadarıyla artık hologramlı üretiliyor, ancak bu yeni ürünler gelmemiş olabilir.
Daha sonra filmin teknik özelliklerine bakmak lazım; güneş ışığı engelleme oranı, ışık geçirgenliği, güneş enerjisi geçirgenliği, güneş enerjisi absorbe etme gibi.
Ayrıca her markanın kendi alt serisi vardır ve ozellikleri ile kaliteleri farklıdır. Mesela Llumar'da en düşük kalite ve en ucuz ürün AT serisidir. Kaliteli ve pahalıya doğru ATC, ATR, PP, AIR diye gider. Genellikle daha kaliteli ürünler daha açık tonlarda daha az kaliteli ürünlerin daha koyu tondaki teknik özelliklerini sağlayabilirler.
Yine Llumar üzerinden gidersek AT ya da ATR'nin tonlarının farklı olduğunu, PP serisinin ise bambaşka olduğunu görürüz. PP'de biraz ayna etkisi dediğimiz olay vardır. Yani seriye karar verdikten sonra tona da karar vermek gerekir.
Kararı verdikten sonra "en ucuz" olana yönelmemek gerekir. Film kadar işçilik de önemli. Yani kasaplık yapan çok ve ben 30-45 dakika içinde sağlıklı film çekileceğine inanmıyorum. Bu iş özen ve zaman isteyen bir iş. İşçilik fiyatını ayrıca değerlendirmek gerekir.
Ürünün orijinal olduğuna emin olmak lazım. Uygulamacı yetkili bayii olabilir ya da uygulamacı başka bir bayii ya da direkt distribütorden mal çekiyor olabilir. piyasa hakkında hiç fikir sahibi değilsek uygulamacıyı internette araştırmakta fayda var. Aynı ürünü iyi işçilikle uygulayan yerleri belirledikten sonra iş piyssa araştırması ve pazarlığa kalır.
Kendime gelince. Ben 4,5 yıl önce Llumar PP serisi yaptırdım, filmle ilgili bir hiçbir sorun yaşamadım, işçilik de kusursuz. Şu an yaptırmam gerekse piyasaya göre bir miktar fazla ücret talep ettiği halde gider yine aynı yere yaptırırım. Zira film işinde fazlaca çirkeflik olabileceğini fazlasıyla duydum, gördüm, okudum...