Merhaba,
Öncelikle size ve ailenize büyük geçmiş olsun.
Özel yaşantım gereği yurtdışında da araba kullanıyorum. Ülkemizde sadece doğal alana ait canlılar değil başıboş gezen ve "pet" diye tabir edilen hayvanlarda olduğu için dikkatli olmak gerekiyor.
Yurtdışında "otoban" diye tabir ettiğimiz paralı yollarda böyle canlıları göremeyiz zaten ancak şehirler arası ücretsiz yolculuklarda 80-90 km limit ile devam ettiriliyor maksimum ve etrafta geyik ve tavşan çıkabilir levhaları var. Özellikle de sabah çok erken yada gece geç saatte dikkatli seyahat etmek gerekiyor.
Bizde yol az bişey açıksa bile hepimiz yürü ya kulum diyip basıldığı için 110-120 km hız gerçektende sadece çarptığınız köepeğin değil Allah göstermesin sizlerinde hayatına mal olabilecek bir hız ve o çarptığınız büyük baş bir hayvan olsaydı sizler için de daha ağır sonuçları olabilirdi. Düşününki çarpışma testleri 50-60 km hızda gerçekleşiyor.
Vurduğunuz canlı açısından;
Bir hayvana öldürücü bir darbe vurulduğunda asıl olan kenara çekip belediyeyi aramak ve haber vermektir. Yok sizin de dediğiniz gibi bir durumda ve duramıyacağınızı düşünüyorsanız yine telefon ile detaylı yerinin iletilmesi gerekir. Aksi takdirde hayvan acılar çekerek can çekişecebilir uzun saatlerde. İnşallah böyle olmamıştır.
Unutmayın ki 110-120km ile giderken karşınıza köpek değil de bir manda-inek-geyik vs çıksa direksiyonu kırmak zorunda kalabilirsiniz ancak bu hızda hiç de güvenli olmayacaktır.
Sizin açınızdan;
Direksiyonda ani hareketler yapmamak en ideali(refleksleri yenmek zor olsada). Bir arkadaşımın kız kardeşi köpeğe çarpmamak için direksiyonu kırdı ve vefat etti. Hatta cenazesinde kardeşinin arabasına da köpek çıktı ve son anda durdu ve çocuk hüngür hüngür ağlamaya başlamıştı... En önemlisi 80-90 km üzerine özellikle gece karanlıkta çıkmamak.
Öncelik; sizin ve sevdiklerinizin yaşamı , sonrasında da hayatına mal olduğumuz veya yaraladığımız canlı ile ilgilenme. Son olarak da arabanın durumu.... Benim felsefem, karar sizin.
Tekrardan geçmiş olsun...