Merhaba,
Haziran 2009'da ben ve birlikte çalıştığım bir arkadaşım yeni araç aldık. Ben VW Passat düşünüyordum ancak SuperB'yi görünce karar değiştirdim ve SuperB 1.4TSI Ambition aldım. İş arkadaşımda aynı şekilde Passat düşünüyordu ancak o da karar değiştirdi ve Insignia 1.6t aldı. Kendimden ve arkadaşımdan bildiğim kadarıyla düşüncelerim şöyle:
1. Insignia çok şık bir dış tasarıma sahip, kendisine tüm gözleri çeken bir araç. Ancak SuperB'nin dış tasarımı çok iyi değil. Özellikle aracın önü ve arkası uyumsuz. 16" ve 17" lastikler kesinlikle bu araca çok küçük geliyor (gerçi 1.4TSI motora daha büyük jant sıkıntı olabilir). SuperB aynı zamanda biraz demode duruyor. Uzun lafın kısası dış görünüşte Insignia daha iyi gibi. (Bunlar benim kişisel görüşlerim
2. Aracın içine gelince, SuperB'nin içi kesinlikle Insignia'ya göre çok daha geniş ve ferah. Arka koltuk diz mesafesinden bahsetmeye gerek yoktur herhalde. SuperB Insignia'dan yaklaşık 15-20 cm daha uzun bir araç. Bagaj hacmi olarak da en az 100 lt fazlası vardır. İç tasarım olarak bence SuperB şık, zarif ve asil duruyor ancak sportif bir iç tasarıma sahip değil. Insignia ise daha sportif bir iç tasarıma sahip ancak SuperB'deki asalet bence yok. Uzun lafın kısası iç hacimde bence SuperB daha iyi.
3. Gelelim yakıt meselesine. Benzer zamanlarda (yıllık izin zamanı) ben ve iş arkadaşım ayrı ayrı İstanbul'a gittik. Ben hız yapmayı şok sevmem, bu nedenle Körfeze kadar ortalam 130 km/saat, Körfez'den sonra da ortalama 160 km/saat hız ile İstanbul'a gittim. Yakıt sarfiyatı yanlış hatırlamıyorsam 6-6.2 lt/100km idi. Arkadaşımın da benzer bir hız profili ile gittiğini düşünüyorum ancak onların yakıt sarfiyatı 9.5-10 lt/100km idi. Bu durum aslında 1.4TSI motorun ne kadar ekonomik olduğunu gösteriyor.
4. Birde çekiş meselesine değinirsek. Ben aracımı alırken 1.4 motorun 1.6 tonluk bir aracı nasıl taşıyacağından şüphe etmiştim. Ancak şüphelerim yersiz çıktı. Açıkçası motor 1000 dev/dk'yı geçer geçmez canavar gibi, ivmelenmesi benim açımdan son derece yeterli. İnsignia ise 2000 dev/dk'ya kadar performans veremiyor. Yüksek devilerde ise benzini içiyor. Bence genel çekiş performansı açısından SuperB daha iyi gibi.
5. Konfor konusunda çok yorum yapmayacağım, çünkü konfor kişiden kişiye değişiyor. Bazıları daracık sportif koltukları konforlu bulurken bazıları yayvan koltuktan hoşlanıyor. Benim görüşüm SuperB konfor konusunda da biraz önde gibi.
6. Hımm, bir de ikinci el meselesi var. İnsanlar buna da önem veriyor. Skoda'nın Türkiye'de maalesef kötü bir marka imajı var. Bu imaj giderek iyileşiyor ancak bu bir Türkiye gerçeği. Opel'in ise imajı oldukça iyi. Ancak ikinci el meselesinde lüks araçta değer kaybı hep büyük oluyor (Mercedes, BMW, AUDI, vs hariç). Bence ikinici el değer kaybı açısından iki araç arasında fark yok. Satış hızı açısından ise bence (bir araştırma yapmadım, tahminim tutmayabilir) SuperB biraz daha önde gibi.
Sonuç olarak ben olsam SuperB alırdım ki ben öyle yaptım. Her ne araç alırsanız alın allah güle güle bindirmek nasip etsin.