Norveç dünyanın en kaliteli petrolünü çıkaran ve ihraç eden ülkedir. Kendilerinin bu yasaklamayı getirmesini sadece çevreci kaygılarla açıklayamayız belki. Ama yine de petrol fakiri olmayan bir ülkenin böyle bir karar almasını saygıyla karşılıyorum.
Bu arada ABD'de üretilen Tesla'nın en büyük pazarı da Norveç. Bu arada Norveç dünyada otomobillerin en pahalı olduğu ülkelerden biri. Ama elektrikli araçlardan vergi almayarak tüketicilerin taleplerini bilinçli olarak bu alana kaydırdı. Bu araçlara normalde yasak olan otobüs şeritlerini kullanma izni de veriliyor. Böylece elektrikli araç sahipleri, iş çıkışı yoğunlaşan akşam trafiğinde yolda harcadıkları süreyi yarıya indirebiliyorlar. Bildiğim kadarıyla kamusal otoparklardan bedava faydalanma ve ücretsiz otoyol geçişi gibi haklara da sahipler.
Geçenlerde bizdeki hybrid araçlarda getirilen ÖTV indiriminin ne kadar saçma ve sadece 2 modeli etkileyen bir uygulama olduğundan bahsetmiştim. Bu anlamda politika yapıcıların Norveç'i örnek alması lazım. Bizde maalesef akaryakıt ötv'si devlete ciddi bir gelir kaynağı olduğu için, çevresel kaygılarla insanları elektrikli araçlara yöneltmek 2. planda kalıyor.
Norveç'te Drammen'den Oslo'ya otobanla giderken 18 km dur-kalk şeklinde gitmiştik. Dediğiniz gibi elektrikli araçlar en sağda otobüs şeridini kullanabiliyorlardı. Çok imrenmiştim. Taksiler Toyota Prius idi, ve hepsi elektrikli.
250 km şehirler arası yol gittik kuzeye bir şerit gidiş, bir şerit geliş şeklindeydi. Doğaya ve kurallara inanılmaz saygılılar. Yolda 70 km/h diyorsa 75 km/h ile gitmedi kimse. Nordic ülkelerine gidince anlıyorsunuz medeniyeti
Dipnot olması açısından Norveç'te benzin fiyatları bizimle aynı idi, son 20 kuruşluk zamdan sonra açık ara lideriz
Bu arada Norveç elektriğinin tamamını da HES'ler ile üretiyor. Çok pahalı olmasa çok güzel ülke