hayırlısı olsun , bende 205*45*16 lastik bakıyorum ebat dandik olduğu için markalı dediğimiz ürünlerde fiyat 310-350 tl arası adet , nokıan 235 tl , kumho piyasada yok 135 tl, hankook 185 tl , bakalım nokıan yada hankook arasından bi seçim yapacağım.
bu arada hankookla ilgili yorum ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Hankook ilk km'lerde sorunsuz olduğunu okudum.Ama zaman geçtikçe çabuk sertleştiği için tavsiye edilmiyor.
Nokianın kalitesi belli.Yaz lastiklerini kullanlara rastlamadım.Ama Nokian ile Hankook arasında nokian derim tereddütsüz.
Zaten ucuz lastikler silika karışımlarının dandikliğinden kaynaklanıyor.Sıcak, soğuk sürekli ısı değişimleri lastiğin kimyasını bozuyor.Kaliteli lastik uzun km'ler boyunca aynı performansı gösterebiliyor sizde iyi bilirsiniz..
Ayrıca kuru zeminde başarılı olan ıslak zeminde çok üzebilir..Sırt desenide önemli hale geliyor tabi..
Lastik çok işçilik isteyen bir proses değil, yani uzakdoğu malları ucuz işçilikle öne geçemezler...Anca teknoloji, kalite ve kullanım ömründen ödün vererek bu fiyatları yakalayabilirler...Tabi birde üretim esnasında çevreyı ve insanı hiç düşünmeyerek...
Yani atıyorum GoodYear fabrikasında bi ton arıtma tesisi, baca arıtmaları, güvenlik önlemleri vs vs varken, ucuz malların üretildiği yerleri düşünemiyorum bile...
İşte burada haksız rekabet oluyor zaten, bir firma çevreye ve insana saygı duyduğu için milyonlarca $ para harcarken doğal olarak maldan o farkı çıkarmaya çalışıyor...Diğer firma aynı işe yarayan malı sıfır $ çevre yatırımıyla üretince aşırı ucuza satabiliyor...Ondan sonra tuzlada gömülü variller çıkıyor işte, o çevrede yüzlerce insan kanser oluyor orta vadede...
Tabi X markanın yan ürünü için geçerli değil bu, yan markalar kullanım ömrü ve kalite bakımından geriye çekilerek makul fiyatlı hale gelmiş...Yoksa yine temiz üretim yapıyordur...
Bunların hepsini bir kenara koyalım, sürücüler için birincil önem taşıyan faktörler yol tutuş kabiliyeti(ıslak kuru performansları), fren mesafesi, kullanım ömrü ve dayanıklılık, kullanım konforu..vs...
Şimdi neredeyse 1/4 fiyatına aldığımız lastikler doğal olarak teknolojik ve üretim teknikleri yönünden sıkıntılar yaşayacaklardır...Zaten bu lastikleri tercih edenlerde bunu göze alarak tercihlerini yapıyorlardır...Ucuz bir lastikten, ASLA pahalı bir lastiğin performansını bekleyemezsiniz...Performans derken her türlü karşılaştırma kriterinde...Bazı bakımlardan öne çıksa dahi genel olarak yaklaşamaz, diğelimki yaklaştı ve hala ucuz...Bu sefer çevreye attığı tonlarca zararlı atık su ve atık gaz, insanlara verdiği aşırı düşük maaşlar ve aşırı kötü çalışma şartları devreye girecektir...