Nasıl yaşıyorsanız, öyle yönetilirsiniz... -Hz. Muhammed-
Biz Türk Milleti, çaba harcamadan bol kazanıp çalışmadan refah içinde yaşama hayalleri kurduğumuz için, başımızdakiler de gelişim adına bir şeyler için ekstra çabalayalım diyeceklerine "vatandaş varken ne gerek var, vergiyi artır olsun bitsin" mantığında. Tepeden tırnağa zihniyet aynı.
Geçen gün arkadaşım söylüyor, yurt dışından araba getirtelim mi diye. Öbürü bilmem dıdısının dıdısı engelli diye kendine piyango vurur mu acaba mantığıyla ötv muafiyeti araştırması yapıyor. Zenginler "sıfır ötv" fırsatlarından yararlanmak için yat alıyor. Alışverişim karşılığında fiş istiyorum, yüzsüzce "ne fişi" diyenleri gördüm karşımda. vs vs vs... Alttaki "nasıl vergi kaçırırım" derdinde, üstteki "nasıl vergi alırım", tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan hesabı, altlı üstlü herkes birbirini yolma derdinde. O ondan çalıyor, öbürü öbüründen, kendilerince hesapları dengeleniyor, olan bizim gibi namusuyla çalışan, hırsızlık yapmayan, helal kazanmanın ve helal harcamanın derdindeki vatandaşa oluyor, her zaman olduğu gibi...
Herkes "benim helal kazancım bu, alabileceğim maksimum da bu" deyip kesesine göre alışverişini yapsa, "Nasıl yaşıyorsanız, öyle yönetilirsiniz" gerçeğiyle birlikte başına lider olanlar da aynı zihniyetle, vatandaşı yolmadan, üzmeden, vatandaşı bereketlendirerek, vatandaşıyla bereketlenerek yaşar.
Hep derim, doğru "zihniyet" şart.