Arkadaşlar merhaba iyi pazarlar öncelikle..
bizim kullandığımız araçlara takılan ve yakıt tasarrufunu %55'e kadar düşüren .....
"Yakıt maliyetini %55'e kadar düşüren" desek daha doğru olacak.
Bence 5-6 bin TL lik kurulum maliyetlerini 2 aşamada değerlendirmek lazım.
1- Benim aylık tüketimim son zamlarla beraber 500 TL yi geçiyor. Yılda 6000 TL yapar. Yani sistem kendini normalde 2 yılda amorti ediyor gibi duruyor. Mesela kendi fabiamı 6 ay önce aldım ve dün 15.000 km bakımına girdim. Tüketimimin yarısı uzun yoldaydı. 2 senede kendini amorti edecek bir sisteme 6.000 bin TL vermeyi matematiksel olarak çok anlamsız bulmuyorum. Ama madalyonun diğer yüzüne bakarsak, bu kadar farkı verene kadar dizel otomatik araçta alınabilirdi. Üstelik lpg ile kapalı otoparka girememe ve bagaj küçülmesi sıkıntılarından da kurtulmuş oluruz.
2- Eğer her şeye rağmen bu sisteme geçecek olursak, aracın 2. el değeri de sıradan fabialardan en az 3.000 TL fazla olacaktır. Bunu da işin içine katarsanız amortisman süresi 1 yıla kadar düşecektir. Ama bu sistemlerin çok yaygınlaşmamış olması düşündürücü. Ben 2007 de ilk aracım olan Fiat Palio'yu aldığımda lpg taktırmıştım. Ama o kadar sıkıtı yaşadım ki, bir daha lpg ye geçmeyi pek düşünmüyorum. Tabi yeni sistemler neyi vaad ediyor onu da bilmiyorum.
Yani aşağı tükürsen sakal, yukarısı bıyık durumu...