Cosa akıllı kombi kitini de öğrendim kablosuz cep telefonu ile bağlantı kurarak kombiyi yönetmek (bir nevi tasarruf için) geliştirilmiş bir cihaz.
Hocam dediğin gibi COSA bir oda termostatı aslında. Oda termostatını bir değere ayarlıyorsun örnek 22 derece, oda 22 altına düşünce kombi çalışıyor ısınınca kapanıyor. Kombiyi sabit bir değere ayarlıyorsun (en verimli çalışma değeri 60-65 arasıymış) kombi sabit o sıcaklıkta çalışıyor. Ara değerlerde çalışmıyor.
Termostat olmadan kombiyi diyelim 55'e ayarladık kombi su 55 olana kadar çalışıyor, sonra yanmayı kesiyor fakat suyu peteklerde dolaştırmaya devam ediyor. Sonra devir daim eden su 40 dereceye düşünce 55 olacak şekilde tekrar ısıtıyor. Bu döngü evin sıcaklığından bağımsız olarak tekrarlanıyor. Bu nedenle sürekli müdahele etmek zorunda kalıyoruz. Veya gereksiz yere kombiyi yakıyorsun. Eve girince yükseltiyoruz, çıkarken düşürüyoruz, gece yatarken farklı ayarlıyoruz, baktık ısıtmadı arttırıyoruz, olmadı düşürüyoruz falan hem eziyet hem para kaybı. Evdekilerle üşüdüm aç, yandım kapa kavgası da cabası.
Sanırım 60TL'den başlayan fiyatlar ile kablolu oda termostadı bulabiliyorsun. Kablosuzlarda fiyat artıyor. Programlanabilenlerde de fiyat yükseliyor. Cosa bu durumda ekonomik kaldı.
Cosanın avantajı oda termostatı ile kombi arasında bir kablo yok, kablosuz çalışıyor. Internet bağlantısı zorunlu. Kontrol paneli yok sadece telefon ve web sayfası üzerinden kontrol edilebiliyor. Bu aslında kullanım şeklini çok kısıtlıyor ama maliyetini düşürüyor. Telefon ile entegre olduğu için çok farklı ayarlar yapabiliyorsun Örnek farklı saatler için farklı hedef sıcaklıklar seçebiliyorsun, evden çıkınca otomatik olarak bir dereceye düşecek şekilde ayarlayabiliyorsun veya eve 5km yaklaşınca otomatik olarak istediğin sıcaklığa gelmesini sağlayabiliyorsun. Aşağıdaki adresten demosuna bakabilirsiniz.
https://kontrol.cosa.com.tr/ 15 gündür kombiye elimi sürmedim, 22'ye sabitledim, dışarısı ısınsada soğusada ev aynı kalıyor, aşağıda uygulamadn aldığım grafiği ekliyorum. Son 24 Saat.
Sarı çizgi dış sıcaklık, turuncu çizgi evin sıcaklığı, mavi kısımlar ise kombinin çalıştığı anlar. örnek bugün saat 8 ile 17 arası kombi hiç çalışmamış, dışarısı ısınırken ev pek soğumamış. Ekonomi sağlayacağını düşünüyorum ama evdeki sıcaklığın sabit olması bile acaip bir konfor. Cosa şart değil ama termostat olayını tavsiye ederim. Ekonomi konusunda kış sonunda yorum yapabilirim.