Arkadaşlar geçen ay şehir dışına giderken lastik basınçlarını kontrol ettiğimde düşük olduğu halde basınç uyarı sistemi uyarı vermemişti bende dert etmedim düzeltip tekrar set ettim.Dün aklıma takıldı benzin istasyonunda sol ön lastiği neredeyse sıfıra yakın indirdim ve arabayı tekrar çalıştırdım ancak basınç uyarısı yine göstermedi. 5 ay kadar önce arka sol lastiğe çivi battığı için biraz inmişti ve sistem uyarı vermişti. Aynı şekilde sıkıntı yaşayan var mı acaba? Yakın zamanda bu konu ve birkaç şey için servise gideceğim ancak bir sormak istedim.
2 türlü TPMS (tire-pressure-measuring-system : lastik basınç ölçüm sistemi var)
- Direkt ölçüm
- Indirekt ölçüm
Direkt, sibop içersinde basınç sensörü vardır. Batarya sensöre entegre. Daha pahalıdır. Lastik basıncını söyler. x,y psi gibi.
Fabia ve diğer düşük sınıf araçlar için ındirect ölçüm söz konusu. Fren sistemine entegre olarak çalışıyor. Indirekt ölçümde tekerin tur atması gerekiyor. Dönmesi gereken hızdan daha yavaş dönmesi halinde yada farklı açı göstermesi halinde arıza bayrağını oluşturur. Açık çevrimdir. Yani ben sana şu kadarlık güç ilettim, şu kadarlık dönmen gerekiyordu bacı mutlaka şöyle yapman gerekiyordu yapmadın o zaman sende hata var der.
Her lastik şişirilmesinde tekrardan set edilmesi gerekir.
Lastik, jant çapı vs değiştiğinde kalibrasyon kayar.