Alıntıdır.
Azot nedir, nerelerde kullanılır
Azotun tanımı
Periyodik cetvelde N simgesi ile tanımlanan bir element olan Azot’un yani*Nitrojen’in atom sayısı da 7’dir. Azot renksiz, tatsız ve kokusuz olan atıl bir gazdır. Dünya atmosferinin yaklaşık %78’ini oluşturan bir gazdır ve tüm canlıların dokularında bulunmaktadır. Ayrıca azot, amino asit, amonyak, nitrik asit ve siyanür gibi bileşikler de oluşturmaktadır.
Nerelerde kullanılır?
Azot gazı, sıvı azotun ısıtılarak buharlaşmasıyla kolaylıkla elde edilir. Azot gazı geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Daha çok oksidasyon olmasının istenmediği yerlerde, havanın yerine azot gazı kullanılabilir.
Örnek verilecek olursa;
Raf ömrü sınırlı olan gıdaların paketlenmesi sırasında tazeliği korumak için,
Güvenliği sağlamak için, sıvı patlayıcıların üzerini örtmekte,
Transistör, diyot ve tümleşik devreler gibi elektronik malzemelerin üretiminde,
Paslanmaz çeliğin üretiminde ve
Otomobil ve uçakların tekerleklerinin şişirilmesinde, oksidasyonu önlediği ve nemsiz olmasından dolayı azot gazı kullanılmaktadır.
Sıvı azot ve kullanım alanları
Sıvı azot, dondurucu özelliği olan bir sıvıdır. Canlılarla temas ettiğinde hızlı ve ani donmaya sebep olmaktadır. Suyun donma noktasından çok daha alttaki ısılarda kalma özelliği sayesinde, çok farklı kullanım alanları oluşmaktadır.
Gıda maddelerinin sıvıya daldırılarak dondurulması ve taşımında,
Tüp bebek uygulamalarının aşamaları olan sperm, yumurta gibi üreme hücrelerinin, canlı dokuların ve farklı biyolojik örneklerin dondurularak korunmasında,
Bilimle ilgili eğitimlerdeki görsel deneylerde,
Soğutucu olarak, hassas algılayıcılar ve düşük gürültülü amfilerde,
Dermatoloji alanında siğil veya kanser riski taşıyabilecek cilt yaralarının alınmasında,
Yine soğutucu olarak, CPU ve GPU gibi bilgisayar donanımlarında kullanılmaktadır.
Azot, özellikle uçakların lastiklerinin şişirilmesinde kullanılmaktadır. Normal havada bulunan oksijenin oluşturduğu korozyonu önlemenin etkili bir yöntemi olarak nitrojen kullanılmaktadır. Oksijenin yanma özelliği nedeniyle bu riskin ortadan kalkmasını sağlamaktadır