Herkese merhaba,
Bir süredir araştırdığım araç kamerasını bugün itibariyle arabama takmış bulunmaktayım. Benim gibi düşünenler varsa önce kendi yaptıklarımdan bahsetmek varsa sizin de tavsiyelerinizi duymak isterim.
Satın aldığım kamera bu:
http://www.gearbest.com/car-dvr/pp_392248.htmlGps li ve gps siz olarak 2 çeşit satılıyor, ben gps olanı aldım, aralarında yaklaşık 10$ fark vardı. Yalnız şu anda gearbestteki fiyatlar sizi yanıltabilir, benim aldığım kamera 110$ görünüyor ancak ben 75$ a almıştım. Kamerayı 15 şubatta sipariş ettim 25 şubatta geldi.
İndirimin nasıl olduğuna gelince
http://www.arac-kamera.com/a119-arac-kamerasi-detayli-incelemesi/10013Araç kameraları ile ilgili ihtiyacınızdan daha fazla bilgiyi bu sitede bulabilirsiniz. Ben de buradaki testleri ve karşılaştırmaları göz önünde bulundurarak A119 modeline karar verdim. Aynı zamanda sitede verilen bir indirim kodunu kullanarak kamerayı satış fiyatının altın aldım. Yukarıdaki siteyi incelerseniz gearbest dışında farklı siteler için de indirim kampanyaları görebilirsiniz.
Kamera aldığım zaman ortalıkta çok fazla kablo kalabalığı olsun istemiyordum. Sigortadan ayrı bir hat oluşturmayı düşünürken hatta bagajdaki 12 volt çıkışını mı kullansam derken şu ürünü buldum:
http://www.arac-kamera.com/obd-ii-arac-sarji-24-saat-kayit-yapmak/12339kablonun fiyatı havale ile kargo dahil 50 TL. Sitedeki ürün tanıtımlarını hazırlayan Aykut sağolsun dün sipariş verdiğim ürünü bugün PTT kargo ile ulaştırdı. Kablolar iki çeşit. Bendeki kameraya uygun olan mini usb olan kablodan sipariş vermiştim.
OBD portunun özelliği sürekli elektrik olması, yani isterseniz kamerayı 24 saat kayıt modunda kullanabilirsiniz. Ben henüz ne yapacağıma karar veremedim. Araçtaki OBD portu kaput kapağını açan kolun olduğu bölümde:
Kablo montajı çok basit, 3,5 metre uzunluğunda olduğu için bana fazla bile geldi. Önce kamerayı nereye koyacağıma karar verdim, en çok zaman alan kısım bu oldu. En sonunda dikiz aynasının sağ tarafına yapıştırmaya karar verdim
Resimde görülen kameranın gps modülü, kablo da buraya bağlanıyor. Gps olmadan kullanmak isterseniz kameranın üzerinde bir giriş daha bulunuyor. Modülü taktıktan sonra kamera da buraya takılıyor.
Dikiz aynasının oradan başlayarak obd portuna kadar kabloyu çektim, tavan kaplaması ile camın birleştiği bölümden geçen kablo A sütunundan aşağı siyah kauçukların içinden geçti. Dışarıdan görünen tek kısım burası:
Aslında biraz uğraşsam burası da gizlenebilir ama beni rahatsız etmediği ve kör bir noktada kaldığı için bırakmaya karar verdim.
OBD ucunu taktıktan sonra kalan kabloları da obd portunun yanındaki boşluktan içeriye ittirdim, baya geniş bir alan var burada.
Oturduğum yerden obd portuna takılan bölümü görmek için eğilmeniz lazım, normal sürüş pozisyonunda görünmüyor.
Son hali:
resimde görünen dikdörtgen cisim HGS kabı.
Kamera tamamen camdaki siyah noktalı bölümün altında kalıyor. Bu sayede hem daha az görünürken hem de güneşten korunur diye düşünüyorum.
Kameradan bir deneme:
Aslında süratin de görünmesi lazım ama sanırım o özelliği ayarlardan açmamışım.
Güneş yansımalarını önlemek için polarize lens satılıyor kameraya takmak için fiyatı 10$. henüz almadım daha ucuzları vardır diye düşünüyorum.