Merhabalar abilerim kardeşlerim fabiamı aldım fakat sizlerden ricam bazı konularda tecrübeli arkadaşlara danışmak 1. Sorum EPC ikaz ışığım sürekli yanmakta 2. Sorum lpg hangi marka önerirsiniz 1.4 mpi motor aracım ATİKER 1200 lira fiyat verdi sizce normalmidir şimdiden tşk.ler
[MENTION=15165]w0nder123[/MENTION],
EPC yani (
Electronic
Power
Control) aracın ateşleme yakıt ve hava karışım sistemleri ile gaz/fren pedal setinin birbirleriyle uyum içerisinde çalışmasını denetleyen bir sistemdir. Bu sistemlerden herhangi birinde sorun olduğunda gösterge panelinde EPC uyarı ışığı yanar. Bu ışık bazen motor ışığı ile birlikte yanar, bazende tek başına yanar. Genellikle kontak kapanıp açılsa bile düzelmez sürekli yanar, bazen kontak kapanip açılınca düzelir. Bazen EPC' nin yanması hiçbir sistemi etkilemezken, bazende aracı kullanilamaz hale getirebilir.
İlk önce en basitinden başlıyalım. Fren ampullerinzi kontrol edin, yanıyor mu? Frene bastığınızda ampuller yanmıyorsa, fren müşürü arızalıdır yada kablo ve soketlerini kontrol edin.
İkincisi ,Kirli yakıt, kötü hava yakıt karışımı veya LPG li araçlarda yine benzini algılamadığından dolayı zaman zaman EPC yanar.
3. sü aracınızı sadece benzinli kullanılıyorsanız, boğaz kelebeği kirli ve aynı şekilde oksijen sensörü de kirlenmiş veya bozuk olabilir.
4.EGR valfi kirli-bozuk bazen üstündeki soket gevşemiş,temassızlık yapıyor olabilir.Kutup başı sökülüp temizlenmeli yada değiştirilmeli. Aksi halde adaptasyon gerekir.
2. sorunuza ben LPG kullanmadığımdan bir cevap veremiyorum MPI motorlar LPG' ye uygun motorlardır. Ama ilk önce EPC sorununuzu çözmeniz gerekir.LPG kullanmaya başladığınızda da EPC' nin zaman zaman yanabileceğini de unutmayın.