Merhabalar. Ben de 1.6 tdi dsg kullanıcısıyım. Az önce emisyon güncellemesi için servis tarafından arandım. Forum üyesi olduğumu ve bu konu ile ilgili güncelleme yaptıran kullanıcıların ciddi problemler yaşadığını,ağrısız başımı ağrıtmak istemediğim belirttim. Onlar da güncellemeyi sürekli yaptıklarını kullanıcılar tarafından olumsuz bir dönüş olmadığını sorun olduğu takdir de zaten arkasında olduklarını belirttiler. Sizce güncelleme yaptırmak ne kadar mantıklı? Yapılmadığı taktirde doğacak sorunlar bize mi yüklenir?
Bütün servisler böyle söylüyor. Kısmen haklılar. Güncelleme yapılıp da sorun çıkarmayan araçlar da var. Evet çıkan sorun da servisler ellerinden geldiğince yardımcı oluyor. Benim başıma gelen olayda olduğu gibi. Ancak yapılan güncellemenin bazı araçlarda olumsuz etkiler oluşturduğu da kesin bir durumdur. Daha önce bu konuda detaylı bir açıklama yapacağımı yazmıştım. Aracımı servisten teslim aldım, gözlemlerimi, yaptığım araştırmaları aşağıda madde madde yazacağım.
Aracımı servisten teslim almaya gittim. Aracı teslim almadan önce servis danışmanı ve servis müdürü bana yapılan güncelleme ilgili kendilerine genel merkezden söylenenleri bana aktararak uzun uzun bir sunum yaptılar. Fazlasıyla ilgilendiler. Araçta yine sorun oluşması ve devam etmesi durumunda aracın arkasında olduklarını söylediler. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu konuda asla hiçbir yetkili servisi ve servis görevlisini suçlamıyorum. Sizlerinde bildiği üzere bu işi yapan VW'dir. Servisler kendilerine gelen emri uyguluyorlar.
1-Tarafıma yapılan bilgilendirme sonrasında servis danışmanı ile araçla test sürüşüne çıktık. Sürüşten önce olduğu yerde aracımı üst üste birkaç defa stop ettirdim. Araç ilk stop etmede sarsıntılı stop etmedi. Ancak 2. ve 3.stop ettirmelerde sarsıntılı stop etti. Fakat bu sarsıntı eskisi gibi değildi. Daha hafifti. Servis danışmanı da buna şahit oldu ve o da bu durumu onayladı. Sonra ki stop ettirmede yine sarsıntı olmadı. Sonuç olarak araçta oluşan sarsıntı eskisi gibi rahatsız etmeyecek seviyeye gelmiş, ancak tamamen geçmiş değil.
2-Aracın performans konusuna gelirsek, ben aracımı performanslı kullanan biri olmadığım için bu konuda olumsuz bir yorum yapmam mümkün değil. Araç bu hali ile de beni memnun ediyor. Ancak seat forumunda da okuduğum yorumlarla desteklenen tespitim şudur ki, araç artık gaza yüklendiğinizde eskisi gibi atlamıyor. Daha cool bir şekilde hızlanıyor. Araç gitmiyor diye birşey yok. Bunu da şuna bağlıyorum. Serviste bana şöyle bir cümle söylendi. Yapılan işlemde aracın nox gazının azaltılması için yanma veriminin azaltıldığı söylendi. Aracın atikliğinin biraz daha sakinleşmesini buna bağlayabiliriz diye düşünüyorum. Tamamen kendi fikrim. Teknik bir bilgiye sahip değilim. Teknik konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyoruz. Ayrıca Seat forumunda bir kişi güncelleme sonrasında verilen belgede araçta güç kaybı oluşmayacağına dair bir cümle varmış. Bu husus önemli. Bana herhangi bir belge verilmedi. İmzaladığım belgede de böyle bir cümle olduğunu şu an hatırlamıyorum.
3-Seat forumunda iki aracına güncelleme yaptıran bir kişinin iki aracında da hiçbir sorun olmadığını, ilk etapta yakıtta artış olduğunu sonra da azaldığını söyledi. Bu cümlenin aynısını aracımı teslim almadan önce servis müdürü de bana söyledi.
4-Yine Seat ve VW forumunda yaptığım incelemede güncellemeyi yapan araçlarda en çok yaşanan sorun DPF ve EGR. Sarsıntı problemini yaşayan bir kişiye rastladım.
Sonuç olarak, güncelleme sonrası her aracın ilk etapta yakıtında hafif bir artış yaşayacağı kesindir. Bunun dışında hiçbir sorunla karşılaşmayan araçlar olması karşısında kesin olarak sorun yaşayan araçlar da var olması nedeni ile VW'nin oluşan problemlere çözüm üretene kadar güncelleme yaptırmak için beklenilmesini şahsen tavsiye ediyorum. Yine de takdir sizlerin arkadaşlar.