Yaklaşık 1,5 ay mondeo 1.5 Ecoboost 160 HP kullanmış ve şu anda şahsi aracım olarak Nisan ayından bu yana 1.4 Tsi 150 HP Superb kullanan biri olarak yorumlarımı paylaşmak isterim.
-Bu sınıfta benim görüşüm en önemli olan kriterlerden biri
hacim olmalı. Bu konuda Superb'in sınıf lideri olduğu herkes tarafından bilinmekte. Bana göre bu değerlere yaklaşan araçlar da kabul edilebilir. Fakat mondeo, özellikle bagaj hacmi bakımından birçok c sınıfı aracın bile gerisinde kalıyor. Boyutları büyük olmasına rağmen, iç hacme ve bagaj hacmine yansıtmayı başaramamış Ford mühendisleri. Hacim konusunda Superb çok önde.
-
Motor konusunda ise benim yorumum yine Superb'in çok daha önde olduğu yönünde. Kağıt üstünde hem 1.5 olup hem de 160 beygir olan Mondeo daha güçlü gibi dursa da işler kullanımda değişiyor. Özellikle yaklaşık 100 kg Superb'in daha hafif olması, torkunun daha güçlü olmasından dolayı 0-100 değerlerinde de ara hızlanmalarda da bariz şekilde Superb daha iyi. İki aracı da kullanmış biri olarak bunu net şekilde deneyimlediğimi söyleyebilirim.
-
Yakıt tüketimi konusunda da Superb çok daha başarılı bir araç. Aynı şartlar altında Mondeo ile 8,5-9 litre yaktığım bir yolda Superb ile 6,5-7 litre yakıyorum. Arada net olarak en az 2 litre oynama oluyor. Hem ağırlık hem de act özelliğinin de bu tüketimde katkısı büyük Superb için.(Benim Superb'im manuel, mondeo powershift olarak kullandım)
-
Genel malzeme kalitesi, işçilik konusunda ise çok büyük bir fark olduğunu düşünmüyorum fakat kendi görüşüm yine Superb'in önde olduğu yönünde. Ön ve arka kapıların tamamen yumuşak malzemeyle kaplanması, kapı içlerinin halı kaplı oluşu Mondeo'da olmayan özellikler. Özellikle vitesin alt kısmının Superb'de yumuşak plastik olması bu fiyat seviyesindeki D sınıfı araçlarda görmediğim bir artı. Mondeo da kesinlikle sınıf standartlarını karşılayan bir araç. Konsol görünümü olarak Mondeo'yu daha çok beğendiğimi de söylemeliyim.
-
Yol ve motor sesi ise iki aracın birbirine üstünlük kuramadığı bir alan bana göre. Superb yol sesini, mondeo ise motor sesini daha çok içeri alıyor. Rüzgar sesinde 120 km'ye kadar iki araçta da sıkıntı görmedim.
-
Konfor konusunda sınıf lideri Mondeo. Kullandığım Mondeo'da 16'', benim Superb'imde 18'' jant olmasının tabi ki etkisi var fakat Mondeo süspansiyon anlamında kesinlikle çok üstün sınıfına göre. Superb asla rahatsız etmedi beni fakat Mondeo ''uçan halı'' hissiyle çok etkilemişti beni.
Saydığım tüm başlıklar altında Mondeo bana göre sadece konfor anlamında üstünlük kurabiliyor. Motor ve yol sesi bakımından eşit olarak gördüğüm araçlarda diğer tüm kriterlerde Superb'in üstün olduğunu düşünüyorum. Araç satın almadan önce bu iki aracı da değerlendirdiğimde bunları göz önünde bulundurarak Superb almıştım ve çok memnunum kararımdan. Umarım uzun yorumlarım yardımcı olmuştur