Hocam siz fabrika verilerine bakmayın. Dizelde bu değerler tutmuyor.
Kendi aracınızı düşünün, Siz 1.6 TDI octavia ile şehir içi 4.4 lt ile gezebiliyor musunuz. Ş.içinde bu değeri bir kez olsun yakalama şansınız oldu mu?
Yakıt tüketimini en çok etkileyen ağırlık bence. Bu bahsedilen 3.0 TDI araçlar 2 ton ağırlığa sahip. Arkadaştaki 2011 7.30 ş.içi 10lt altına düşmüyor, dikkat etmezse 11-12lt. A6 3.0 TDI 75lt depo ile ş.içi 800-850 km yol yapıyor.
Daha önce kullandığım Captiva 2 ton ağırlık ile kışın 16-16,5 lt yakıyordu. En optimum şartlarda ş.dışı 9 lt yaktı. Captiva teknolojisi eskiydi belki ama yakıtı 1/3'e düşürecek bir icatta yapılmadı.
Ben değil ama babam, benim aracımla, depo lambası yandıktan sonra, depoyu doldurup, km sıfırlayıp, sadece şehiriçinde, ortalama 35km/h, maksimum hız 90 km/h geçmeyecek şekilde gündelik 15 km kullanımla, benim aracımda 4,1lt/100km ortalamayı tutturdu. Ben 4,5 litre altına hiç indiremedim.
Ağırlık, lastik cinsi ve ebatları, hava sıcaklıkları, dur-kalk, ani kalkışlar vs. hepsi zaten etkiliyor. Ben youtube'ta gördüğüm testin sonucunda 3.0 motorları yazdım. Fabrika verisinin objektif sonuç vermediğini biliyorum. Ancak bu ulaşılamayacağı anlamına da gelmiyor, kendi aracımdan örnek verdiğim gibi.