Recep Bey merhabalar.
Ben şu anda iş yerim ve evim arasında yaklaşık 13 km yol yapıyorum. Bu mesafede trafiğe çok ender takılıyorum. Bu sebeple iki aracımda benzinli. Benzinli araç almamın 2 önemli sebebi var. İlki, dizelin geç ısınması sebebiyle söz konusu mesafede yakıt tüketiminin benzinden hiç farklı olmaması. İkincisi özellikle soğuk havalarda benzinli araçların kaloriferinin hemen sıcak hava vermeye başlamasıydı. Dolayısıyla şu anda kullandığım benzinli Fabia ve Citigo, daha önce sahip olduğum dizel otomatik Kia'dan çok daha az, dizel citroen C2'den (tek kapı küçücük araba, ve en az yakan dizel otomobildi zamanında) bir çıt daha fazla yakıyorlar.
Açıkçası yakıt tüketimini etkileyen pek çok değişken var. Trafik sıkışıklığı,sürücünün araç kullanma alışkanlıkları, sürüş güzergahınızdaki rampaların çokluğu, araçtaki yük durumu, lastik hava basıncı, sürüş esnasında cam ve sunroof'un açık olması, bujilerin doğru çalışması (sizde böyle bir sorun yok), hava sıcaklığı ...v.s.
Tüm bunları göz önüne aldığınızda fabrika verilerine bakmak anlamsız olacaktır. Fabrika verilerinin her zaman üzerine en az 1.5 lt eklemek taraftarıyım.