Aslında dolar kurundan bağımsız olarak fiyatları doğuş şişirdi. 2016 mayısta ben suprb active aracımı 72+4 opsiyonla aldım aynı araç opsiyonları ile ÖTV indiriminden önce 185, indirimle 175bin olmuş. Dolar 2016 mayısta 3tl idi, şimdi 6,2tl. Aracın olması gereken fiyatı zaten max 150bin.
Satışlar azalınca Doğuş şimdi liste fiyatı üzerinden indirim yapıyor.
Yıllardır peynir ekmek gibi araç satan doğuş karşısında rekabet edebilmek için diğer markalar sürekli indirim yaparlardı. Liste fiyatı çok yüksekken bayide çok uygun fiyatlı araç bulunabilirdi.
Bu durumda tabiki liste fiyatına göre araçlarına değer biçenlerin ikinci elde ölü muamelesi görmesine neden olurdu. Opel ve ford araçlarımda bunu bizzat yaşadım.
Hatırlarsınız superb ve passatın yeni kasası çıktığında bayilerde araç yoktu ve gelen araçları galeriler alıp liste fiyatından daha yüksek fiyata satıyorlardı. Şimdiki gibi 25-30bin indirimi bırakın araç aldığımızda hiçbirimize liste fiyatından dişe dokunur bir indirim yapılmadığı gibi tüm markaların hediye ettiği bagaj havuzu, paspası bile parayla sattılar.
Artık sıfırının psikolojik olarak kıymeti olmayan araçlarımızın ikinci elde de değersiz olacağı aşikar.