PTT'den 1 TL karşılığı şifre aldım, yakında çok işe yarayacak bu gidişle, en basitinden plaka sorgulama bile artık şifreli
E-Devlet Kapısının ardındaki lobide, Doğum, Eğitim, Askerlik ve Seferberlik, İş ve Kariyer, Sosyal Güvenlik, Aile, Birey ve Toplum, Sağlık, Özürlü Vatandaşlar, Seyahat ve Turizm, Kültür-Sanat ve Spor, Trafik, Yasal İşlemler, Haklar ve Korunması, Yabancılar alt başlıklarında vatandaşların aklına takılabilecek hemen tüm soruların cevapları kolaylıkla ulaşılabilir bir şekilde yerleştirilmiş. Ziyaretçilerin site içerisinde sunulan bilgiler arasında aradıkları bir kelimeyi bulmaları için kullanabilecekleri arama motoru ise hızlı ve başarılı. Ancak ilk gün yoğunluğundan olsa gerek, şifreli işlemlerin gerçekleştirilmesi sırasında sunucu yanıt vermeyi kesiyor ve işlemler eksik kalıyor.
Hizmetler:
E-Devlet Kapısı’nın arkasında yapmak istenen işlem için sitenin içinde kaybolmaya gerek yok. Hizmetler, açılış sayfasında sol kolonda sıralanmış durumdalar. Hizmetlerin bir kısmından yararlanmak için sisteme giriş yapmış olma zorunluluğu yok ancak, kişiye özel işlemler için üç seçenek sunuluyor:
PTT bürolarına başvurularak alınan kişiye özel şifre,
Özel firmalardan alınan elektronik imza (E-İmza),
Avea ve Turkcell’den alınabilecek mobil imza (M-İmza).
KİŞİYE ÖZEL ŞİFRE NEDİR, NASIL ALINIR?[/B]
PTT Genel Müdürlüğü’ne bağlı ofislerden şahsen başvuruyla alınabilecek kişiye özel şifre, e-Devlet Kapısı’nda sunulan hizmetlerden faydalanmak isteyen vatandaşlara özel olarak yaratılacak bir şifre. Bunun için vatandaşlar en yakın PTT ofisine gidip, kendilerine özel şifrelerini TC Kimlik numaralarını ibraz ederek alabilecekler.
E-İMZA NEDİR, NASIL ALINIR?[/B]
5070 sayılı Elektronik İmza Yasası uyarınca BTK’ya bildirimini yapmış ve Türkiye’de bu hizmeti vermeye yetkili “Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı”lara yapılarak başvuruyla alınabilen, ıslak imza yerine geçen kimlik tanımlama aracıdır. E-İmza;
BTK tarafından yetkilendirilmiş dört kanaldan alınabiliyor. Kamu Kuruluşları için
TUBİTAK-UEKAE Kamu Sertifikasyon Merkezi, vatandaşlar için
TürkTrust,
E-Güven ve
E-Tuğra firmaları hizmet veriyor. Firmalar çevrimiçi başvuru formu doldurularak yapılan ödemenin ardından, başvuru sahibine geri dönerek işlemleri yerinde tamamlıyor. E-İmza ücretsiz değil, ücretler 320 YTL’ye kadar çıkabiliyor.
MOBİL İMZA NEDİR, NASIL ALINIR?[/B]
Türkiye’de
Avea ve
Turkcell tarafından dağıtılan Mobil İmza (M-İmza), kurumların servislerine SMS yollayarak, internet üzerinden ya da müşteri hizmetlerinin sunulduğu ofislerden alınabiliyor. Ancak kullanıcıların Mobil İmza almadan önce cep telefonlarının ve SIM kartlarının uyumluluğunu kontrol etmeleri gerekiyor. Mobil İmza da, Elektronik İmza gibi ücretli bir servis ve aktivasyonu 1 hafta sürüyor. M-İmza’nın ücretlendirmesi biraz daha insaflı. Turkcell kullanıcılarına iki seçenek sunuyor: işlem başına 1SMS ya da 2 kontör, aylık sınırsız işlem içinse faturalı hatlardan 5 YTL, kontörlü hatlardan ise haftada 10 kontör talep ediyor. Avea ise aylık olarak 4 YTL bedelle mobil imza servisini kullanıcılarına sunuyor.