Bugün (dün) klima ve havalandırma kanallarının temizliği yapıldı.
Beş ay kadar önce,
şurada bahsettiğim, aracın kabin içine sıkılan türden bir temizleyici kullanmıştım. Üç-dört gün boyunca havalandırma kanallarından gelen limonlu parfüm kokusu dışında, olumlu veya olumsuz bir etkisini gözleyememiştim.
Koku veya toz anlamında havalandırma sisteminden herhangi bir şikayetim olmamasına rağmen, aracın ikinci yaşına giriyor olması nedeniyle, kanalları birazcık daha detaylı temizleyebileceğine inandığım, köpüklü temizleyicilerden bir tanesini seçerek denedim.
Birinci adımda, polen filtresini çıkarttım (Normalde, klima temizliği işlemiyle birlikte, filtre değişimi de öneriliyor. Ancak, aracımın senelik bakımında, filtresi geçen ay değiştiği için, sadece muayene ettim. üzerinde biriken ufak tefek şeyleri süpürge ile aldım).
Aracın konsolundaki dört ana kanala, polen filtresinin çıktığı (evaporatöre bağlanan) yuvaya ve ortadaki arka koltuk havalandırmasına, temizleyiciyi uyguladım.
Uygulama, gayet basit. Sprey şişesinin içinden çıkan hortum ile uygulanacak kanalın içine girip, bir taraftan spreyin içindeki köpüğü kanala boşaltırken, diğer taraftan hortumu çekerek kanaldan çıkartıyoruz. Böylelikle, kanalın içerisi, kendi kendine şişen, temizleyici köpükle dolmuş oluyor.
Kir ve kötü koku barındıran sistemlerde, temizlenmesi gereken en önemli kısım, evaporatör. Buraya ulaşmak ise biraz zahmetli. Polen filtresini indirdikten sonra, bir adım daha gidip, orta sütunun üzerindeki kaplamayı da açmak gerekiyor.
Şurada detaylı videosu mevcut. Kendi uygulamamda, klimadan herhangi bir şikayetim olmadığından, bu kısmın temizliğini, işlemime dahil etmedim.
Köpük uygulama aşamasından sonra, zurnanın zırt dediği yere geliyoruz. Çünkü, ürünün ingilizce, türkçe ve videolu kullanma talimatlarında, farklı işlem detayları verilmiş. Bu yüzden, konu hakkındaki tüm okuduklarımı birleştirip, Yetici dostlar için bir işlem sırası oluşturdum.
1. Öncelikle, evaporatörün nemden arınması için, klimayı sıcağa alıp bir süre (15 dk. öneriliyor) çalıştırın,
2. Polen filtresini çıkartın,
3. Girebildiğiniz tüm havalandırma kanallarına uygulamayı yapın,
4. 20 dakika bekleyin.
5. Devirdaim modunu açarak, klimayı önce sıcak, sonra soğuk olarak üçer dakika çalıştırın.
Herkese selam olsun :syg: