Bugün, 6” ekranlı, Sony Xperia XA1 Ultra (phablet) telefonu, medya ünitesi olarak aracımda kullanmaya başladım.
Dahili gsm hattı sayesinde, navigasyon ve medya oynatıcı özelliklerini, can bus lie birlikte, bağımsız olarak kullanan bir cihazım oldu (daha önce kullandığım tabletimde data hattı olmadığı için, cep telefonundan veri paylaşımı yaparak kullanabiliyordum).
Nasıl olduğunu, hemen aşağıya, neden olduğunı da, onun altında yazdım.. merak etmeyenler okumasın diye, neden kısmı en sona bıraktım
Önce nasılını anlatayım..
İki adet mıknatıslı telefon tutucu alıp, kafalarını ayırdım. Bunları, çift taraflı şeffaf silikon bant ile, döş ortasına sabitledim.
Telefon ile birlikte sipariş ettiğim kılıfın iç yüzüne, mıknatıslı telefon tutucu aparat paketlerinden çıkan sac plakaları, bant ile, sabitledim.
Kılıfı telefona, telefonu da tutuculara taktıktan sonra, cihaz sağlam bir şekilde yerine yerleşti.
Kafaların içinde, dörder adet güçlü neodyum mıknatıs var. İlk başta, bu kafaları, daha önce kullandığım telli aparat - “spider podium” ile birlikte kullanmayı düşünmüştüm. Ancak tutma güçlerini test ettikten sonra, “spider” a gerek olmadığı ortaya çıktı.
Güzel tarafları:
- Sony müzik çalar (hızlı çalışan veritabanı, ses geliştirme yazılımları, vb.)
- Hafıza desteği (256 GB hafıza kartı desteği var, 70 GB lik mütevazi arşivimi sorunsuzca taşıyorum)
- Güncel işletim sistemi
- Optik saibtleyici ve gemiş açılı ön kamera ile, bol miktarda seyahat selfisi çekme imkanı
Neden böyle bir şey yaptığımın kısa hikayesi de şöyle:
Bir Swingzede olarak, Medya ünitesi üzerinden navigasyon ve can bus veri kullanımanın yanısıra, Smartlink ve mirrorlink aktivasyonu konularını daha önce araştırmıştım. Yeni bir ünite taktırmak yerine, elimde mevcut olan mobil cihazlardan (cep tel. + tablet) faydalanmak, daha uygundu.
http://www.skodaturkey.com/showthread.php?t=36766Bir adet
ELM 327 cihazı ve
Tablet/telefon tutucu aparat ile, mevcut swing ünitede bulunmayan navigasyon ve canbus özelliklerini kullanmak mümkündü. Ancak, tabletimin üzerinde gsm hattı olmaması nedeniyle, kullanımı pratik değildi.
Bunun üzerine, birinci seçenek olarak, güncel ve yeterince performanslı olacağına inandığım medya ünitelerini (pioneer, sony, vb.) yeniden araştırdım. Kapılarının 3bin TL den açılması bir yana, sorunsuz montaj konusunda bir garantilerinin olmayışı ile, onları da yeniden eledim.
İkinci seçenek olarak, büyük (7" civarında) ekranlı ve üzerinde gsm hattı taşıyan tabletleri araştırdım. Tablet piyasasının da bitmiş dürümda olduğunu gördüm. Satılan ürünler ya çok kalitesiz, yada, gereksiz pahalı idiler.
Bunun üzerine, üçüncü ve son seçenek olarak, büyük ekranlı telefonlara yöneldim. 6” ekran taşıyan dev telefonlar arasından, fiyatı ve donanım özellikleri ile, Sony XA1 Ultra öne çıktı.
Düşünebilecekler için son not: 2017 senesinde piyasaya çıkan XA1 Ultra, halen güncel bir donanıma sahip. Şu anda Sony nin stok eritme politikası nedeniyle, uygun fiyattan satılıyor. Performans olarak ise, araç medya ünitelerinin bir hayli üzerinde olan bir cihaz.