Bildiğim kadar tuşların, kapakların yerinden çıkabiliyor olması gerekiyor. Atıl bir kredi kartı ya da plastik trim sökücü ile iz yaptırmadan hafifçe kanırtırsanız çıkabilir. Muhtemelen toz-kir vardır. Belki basma düğmesi yapışık kalmıştır. Sökülmesi tamiri ya da sonradan ilavesi ile ilgili videolara rastlamıştım.
Az önce yine yukarıda bahsettiğim sekilde direksiyonu söktüm. Önce direksiyonu sol yapıp parkettiğim halde sağ tarafı ortaya/öne gelecek şekilde arkadan tırnağından kurtarıp, sonra alt taraftan sol tarafı kurtarıp direksiyondaki hava yastığını (airbag) ve soketini söküp aldım. Daha sonra ortadaki mile direksiyonu sabitleyen 55 torx la açılabilen somunu sökerek direksiyonu çıkarttım. Bunu yapmamın sebebi yol bilgisayarı yakıt tüketim değerlerini trip tuşlu silecek kumanda kolu kullanmadan yapıp yapamayacağım konusuydu. Daha önce bu konuyu foruma yazmıştım. Bir ara yolum düştüğünde Ender Elektroniğe de sormuştum, oradaki arkadaş bu tür verilerin dijital yapıda bir protokolle can-bus a iletildiğini söylemişti. O sebeple üç ya da dördüncü defadır silecek kumanda kolunu yerinden söküyorum. Bu defa elimdeki bilgilerle kolun içinde bir elektronik devre olduğu varsayımıyla söktüm. Üstelik kolun arkasındaki kapağı da söktüm ki söz konusu devre üzerinde 3-4 smd direnç olan basit bir pertinaks kart olduğunu gördüm. Yani silecek fasılası üzerindeki düğme ile elektronik-dijital olarak değil analog bir direnç değerinin değiştirilmesiyle hızını ayarlıyordu. Dolaysıyla trip tuşlu silecek kumanda kolunda da benzer şekilde, kontaklara seri dirençler olması gerektiğini düşünüyorum. Sökülecek bir kol veya arızalı bir çıkma ya da şemasını bulamayınca takılıp kaldım. Zaman oldukça bu işi kurcalamaya devam ederim.
Sökmüşken doğrudan airbag sargısına bağlanan silecek kumanda kolu söketinin uçlarını rastgele bir kablo ile kısa devre yaparak yol tüketim değerleri/sıcaklık/menzil arasında geçiş yapıp yapmayacağını kontrol ettim. Süreyi biraz fazla tutunca olabilir 02391 - Terminal 30 Reference: Open Circuit arızası verdi. Bir kaç kez silmeme rağmen gitmedi. Kolu direksiyonu hava yastığını takıp baktığımda yine aynı arızayı verdi. Mesajı yazmadan internette baktığımda bir sigortanın atmış olabileceği yazılmıştı. Silecekler hiç çalışmıyordu. Tekrar söküp bir daha taktığımda (belki iyi oturmamıştır diye) sadece ön silecekler çalıştı, su ve arka çalışmadı. Birazdan inip sileceklerle ilgili sigortaları kontrol edeceğim.
Bu arada hava yastığını sökünce de arıza veriyor. Onu da VAG-COM vcds.exe ile silmek gerekiyor!
Bir kaç resim;
Konuyu yeterinden fazla kirlettiysem kusura bakmayın, tam üstüne gelmiş ve ilgisi olabileceğini düşündüğümden olayı baştan sona yazayım dedim.